У Вас отключён javascript.
В данном режиме, отображение ресурса
браузером не поддерживается

ОФІЦІЙНИЙ ФОРУМ БІЛОЦЕРКІВСЬКОГО МЕДИЧНОГО КОЛЕДЖУ

Информация о пользователе

Привет, Гость! Войдите или зарегистрируйтесь.

Вы здесь » ОФІЦІЙНИЙ ФОРУМ БІЛОЦЕРКІВСЬКОГО МЕДИЧНОГО КОЛЕДЖУ » Книга пам'яті » ЗіНИЧ ІГОР- КІБОРГ, ЗАГИНУВ 20 СІЧНЯ 2015 РОКУ В ДАПу

ЗіНИЧ ІГОР- КІБОРГ, ЗАГИНУВ 20 СІЧНЯ 2015 РОКУ В ДАПу

Сообщений 131 страница 140 из 176

131

http://s7.uploads.ru/ryFTt.jpg
http://s7.uploads.ru/s4PO7.jpg

132

Герої нашого часу: Вадим Ваврищук
11 листопада, 2015, 12:00•

http://s2.uploads.ru/gVzql.jpg
Комендант диспетчерської вежі Донецького аеропорту, офіцер 80-тої аеромобільної бригади Вадим Ваврищук, кіборг «Green»
Я офіцер, колишній начальник прикордонної застави. До 30 років служив у прикордонних військах у Луцьку, Чернівцях та Ужгороді. Потім склалося так, що мусив піти з армії. Після цього важко було себе зайти, але я спробував свої сили у службі охорони – це була моя улюблена робота, бо я відповідав лише за себе (усміхається), але потім я пішов на підвищення. А 3 березня 2014 року я прийшов у військкомат та попросив, щоб мене взяли служити. Проте мене призвали лише через 5 місяців.
Я офіцер-прикордонник, маю звання капітана, але з дитинства мріяв стати десантником. Колись ще хотів вступати у Рязанське училище (усміхається), та у дев’ятому класі зламав ногу, тож з десантом не склалося. А тепер з’явилася можливість реалізувати давню мрію – я пішов у 80-ту Львівську аеромобільну бригаду. З 1 квітня у зв’язку з реорганізацією штату у було створено 122 окремий десантно-штурмовий батальйон оперативного підпорядкування  81-ої бригади.
Моїм кращим другом був Юрій Чучалін з позивним «Узбек»  – нас разом призивали, ми разом їхали з Луцька і потрапили в один батальйон. Це було 20 серпня 2014 року. Мене спочатку не надто хотіли брати. Я тоді приніс великий ящик медикаментів і сказав, що якщо мене не беруть, то хай хоч хлопцям ліки поїдуть. Начмед сказала, що ще не бачила, щоб люди так хотіли служити. Для мене це дійсно було дуже важливо.
Ми проходили підготовку два з половиною місяці, за день вистрілювали тисячі патронів. Більшість наших бійців мали високу військову кваліфікацію, тож  на полігоні тільки відточили навички. Наша бригада на 80% складалася із західняків, це вже тепер більше вихідців зі Сходу і жителів Центральної України. З Волині було багато хлопців, на жаль, не всі повернулася додому.
9 листопада ми вирушили до місця постійної дислокації –  міста Костянтинівки Донецької області. Там ми вперше познайомилися із жителями Східної України.
Із нами воював Сергій «Лис» – капітан міліції, який народився в Горлівці. Одного разу він стояв у караулі, а якась жінка розпочала йому читати нотації – што ви сюда панаєхалі убівать нас, ви окупанти. Він попитав її звідки вона – та розповіла, що 20 років тому переїхала у Костянтинівку з Оренбурга. А він показує свій військовий квиток, у якому вказано місце народження – місто Горлівка, Донецька область. То хто ж понаїхав? Мені зовсім незрозуміло, як люди можуть просити війну у свій дім.
По правді, і там були люди, як допомагали – приносили обігрівачі і їжу. Але десь 60% нас ненавиділи.
Через місяць нас привезли в Піски – найближчий до аеропорту населений пункт. Ми зайшли туди 16 грудня. Жили у підвалах, ще у селі були УНСОвці, рота «Дніпро-1», 93-тя бригада, ми і 5-ий батальйон ДУКу. З іншого боку дороги стояли сепаратисти, які постійно намагалися прорватися. Найбільше їх «кришили» ДУКівці, ми їм надавали вогневу підтримку.
Сепари жили за 800 метрів на  фермі. Був випадок, коли вони проривалися великою групою (більше 300 людей), але їх ДУКівець Апостол «прорідив» з кулемета «Максим», який ще у Другу Світову стріляв. А Апостолу, між іншим, всього 18-ть років було.
Безпосередньо в аеропорт наша рота потрапила 23 грудня – заїжджали через сепаратистський блокпост. Тоді була домовленість – ми заїжджали з трьома пустими і одним повним магазином від автомата. Нас обшукували на в’їзді, комусь щастило, а комусь ні. Вони «завернули» трохи нашої зброї, а частину нам вдалося провести з собою – пам’ятаю, у мене у рюкзаку був пістолет і гранати, їх не забрали. Тоді на блокпосту були росіяни – це було чути по розмові і поведінці. Вони поводили себе досить толерантно: ми усі були в балаклавах і трохи нервували, то вони нам ще казали заспокоїтися. Нас тоді їхало близько 40 людей. Щоб ви розуміли, весь аеропорт «тримали» 100-120 людей, а не Бог зна скільки, як усі думають (усміхається). Ми їхали в аеропорт звичайними машинами. Після того, як минули блокпост, нас супроводили до нового терміналу, звідки я і мої бійці мали вирушити до вежі.
До речі, після приїзду до нового терміналу нас вперше ледь не «поклали» – почали обстрілювати з кулемета та РПГ зі старого терміналу. Я сидів крайній на борту і бачив, як ракета летить просто в обличчя. Водій почав «виляти», до того ж був дуже сильний вітер – ракета вибухнула за кілька метрів від нас. У нас було близько 300 літрів палива, тож якби в нас таки вцілили, був би добрячий феєрверк.
Взагалі, в аеропорту на той момент було 4 чи 5 ворожих угрупувань, які воювали ще й між собою. Я не знаю, хто в кого стріляв – росіяни в чеченців чи сепаратисти в росіян, чи може й навпаки. Я б не повірив у це, якби не бачив на власні очі. Ми іноді цілу ніч могли слухати і бачити ці перестрілки. Кожного вечора, десь о пів на п’яту, нас починали поливати залізом, але ми теж добре їм не давали «розслабитися».
Отож, я став комендантом диспетчерської вежі аеропорту – «вишка» по-нашому. У нас на вишці було від 21-годо 29-ти бійців у різні періоди. Наша ротація мала тривати два тижні, а особисто моя, як командира – 3 тижні.
Сенс вишки був у тому, що там сидів коректувальник, який коректував вогонь по всьому аеропорті, а всі ми його охороняли. Він займав найліпшу оглядову позицію – був найближче до неба (усміхається), тож вчасно помічав, коли до нас наближалися ворожі групи. Так було і в перші дні – ми попередили хлопців, що їх зараз будуть атакувати з  терміналу, і взялися «працювати» по диверсантах з кулемета, АГС і викликали туди міномети. За 7 хвилин вибігло десь 30 ворогів, а живими пішли тільки троє –  вони так і не взяли термінал. Видно, ми положили тоді дуже «крутих», бо нас наступного дня артилерія поливала  усім «залізом», яким тільки можна. Та загалом вишку обстрілювали постійно, іноді навіть свої через неточність. Але наша артилерія себе дуже гарно зарекомендувала.

Ми постійно бачили ворога майже впритул і вони нас чудово бачили, бо були на відстані 350-400 метрів. Періодично вони намагалися підібратися ближче, тож їхні трупи лежали на відстані 50 метрів і навіть ближче – на такій відстані ми не дозволяли їх забирати. У таких випадках вони приганяли машину на термінал, за кермо сідав наш водій і ми вантажили їхніх убитих. Коли ми носили трупи, то бачили, що багато з них не слов’яни, а кавказьці, деякі були з православними хрестиками.
Найдовший бій, у якому ми отримали першого пораненого, стався у ніч з 1 на 2 січня – він  тривав 4,5 години. Вони пішли на нас із 4-ох сторін, навіть зі злітної смуги – фактично з поля. Я тоді на броні був і за ці 4 години – 11 потраплянь з РПГ. Після бою всі з екіпажу були оглушені  – у нас взагалі, якщо кров вухами не пішла, то й контузія не рахувалася (усміхається). У тому бою поранило волинянина Юрія «Монгола» Величка  – куля перебила йому шлейку бронежилета – в нього броник «перевісився» через одне плече. Куля зрикошетила від стіни, розірвала барабанну перетинку і порвала щоку – він і досі носить дрібні осколки у вусі. А до сонної артерії лишалося зовсім мало.
Сепартисти і росіяни наступали силами піхоти. В основному підповзали по-пластунськи, користуючись особливостями рельєфу і з відстані у 100 метрі в починали нас обстрілювати. А ще нам хлопці з попередньої ротації розповіли, що на нас влаштовують «сафарі вихідного дня». Я не бачив тих, хто у нас стріляв, тож нічого не стверджую, але про це нам розповів старший офіцер 90-го батальйону, який ми змінювали в аеропорту. Він повідомив, що на вихідні приїжджають «модні дядьки» чи то з Росії, чи то з України, та за суму у 100 тисяч гривень з обладнаної позиції стріляють у нас – як Поречинков, тільки без галасу. Просто стріляли у живих людей – не за якісь там примарні надії чи обіцянки, а для розваги. Спочатку вони випускали кількох «щелкунчиків» – сепаратистів, які бігали і хаотично нас обстрілювали, щоб ми підійшли до бійниць і відкрили вогонь у відповідь. «Дядьки» ж бачили спалахи і били по нас. Одного разу ми вирахували такого розумника і викликали туди мінометний вогонь – більше у нас звідти не стріляли.
У нас були ближні бої на відстані навіть 30-40 метрів. Ми не брали полонених, а підпускали ворога ближче і добивали. Наш Вася (теж волинянин, з позивним «Замок») одного разу підпустив двох десь метрів на 60 і вдарив із підствольного гранатомету. Граната впала чітко між ними, але один загинув не відразу. Нам тоді передали, що у терміналі загинув хлопець із нашої роти, тож нам треба було тіло для обміну.

Нам не давали відвозити не те що мертвих, а й поранених. Був один випадок, коли хлопцеві від пострілу РПГ відірвало руку та вирвало нижню щелепу. Покійний «Псих» вставив йому трубку і разом з хлопцями дві доби боровся за нього, не зважаючи на мороз, кіптяву і бій. Потім домовилися з росіянами про тимчасове перемир’я, щоб відправити пораненого в лікарню.
Його передали у центральний госпіталь, де він помер через 10 днів – хлопця ввели в кому та не змогли вивести. Фельдшер його дві доби без нічого в смерті видирав, а там… не змогли.

Продовження

Щоб вивезти поранених, домовлялися з росіянами через командування. А коли вони просили перемир’я, щоб забрати трупи, то випускали дві зелені ракети.
У нас не було проблем з харчами чи набоями – запасів нам вистачило б на рік. Спати тільки було важко. На бетоні ми стелили каремати, ховалися в спальники та обіймалися з хлопцями – Юра Величко після цього став мені як брат, бо у нас в ті люті морози було одне покривало на двох (усміхається). Найважче було змиритися навіть не з обстрілами, а холодом – там три дні підряд -29, потім -2 градуси. В офісних приміщеннях, які розташовувалися навколо вишки, залишилися меблі. Тож ми іноді починали відволікаючий бій, поки інша група бігла в центри за столами, які ми ламали та палили в буржуйках. Ми були чорні, як чорти, бо брали цинкові ящики від патронів і палили соляру, яка страшно коптила. Треба було якось грітися, кіборги – теж люди (усміхається).
Я в аеропорту у валянках навіть відморозив собі ноги, та лікар реанімував їх розтираннями.
Але це дрібниці…Знаєте, які у нас хлопці? У нас був капелан з Одеси, він отримав поранення в тому ж бою, що й я. Ще двоє наших: «Патріот» – кулеметник, який 15 років прожив в Італії, а його брат – 8 років в Іспанії, хоч родом вони зі Збаража. Повернулися в Україну, щоб за неї повоювати, і втрапили в саме пекло. А ще «Поляк» – Поляков, народився у Москві, а в душі теж українець. Він отримав 2 поранення ще до того, як загинув. У нього ще светр був, на якому писало «Янукович – наш президент». То ми його постійно намагалися випровадити у коридор бігати – казали, що снайпер буде довго сміятися перед тим, як вистрелити (усміхається). В Дубно живе наш «Живі Беларусь», який воював в аеропорті. Він вже 14 років проживає в Україні, а паспорта так і немає.
Ми з хлопцями не лінувалися – після кожного обстрілу підмітали підлогу і мішали уламки зі снігом. Виходив майже бетон, яким ми укріпляли оборону. Всі входи були заміновані, скрізь стояли розтяжки.
Один з найстрашніших моментів був, коли вишку 4 години обстрілювали танками. Це було 13 січня, тоді від постійних танкових обстрілів зруйнували 4 поверхи будівлі. До того ми думали, що вже бачили все, бо пройшли Піски та звикли до постійних обстрілів аеропорту. Але коли падала частина вежі, то ми просто стояли і молилися – багато залежало від того, куди саме вона впаде. Ми ж у той час знаходилися всередині. Гуркіт був, ніби падало небо.
Нас привезли на 3 тижні і мене поранило саме у 21 день перебування в аеропорту. Тоді й бою як такого не було – нас просто нещадно били, у вежу потрапило понад 40 пострілів з танка. То була 9-та чи 10 ранку,  танковий снаряд пробив шахту ліфта. Ми ховалися у кімнаті, але ударною хвилею вирвало сталеві ліфтові двері, вдарило мене ними по голові та засипало бетонними уламками. Я прийшов до тями, коли мене витягували з-під завалу. Я прокусив язик і думав, що пробило легені, бо у мене був повний рот крові. Нас поранених вивозили з боєм під обстрілом. Потім рахували – у нашому МТЛБ було 24 дірки. Ми відійшли на 4 кілометри від аеропорту – мене вивозив Петро Височанський зі Львова. У нього було 18 заїздів на аеропорт і це був єдиний заїзд при денному світлі. Він афганець і вважав забирати поранених своїм обов’язком, бо в Афганістані його теж врятували.
Коли мене пораненого вивезли в Селідово, я ще не добре розумів, що відбувається. У мне була контузія і розсічення спини осколком, зараз я інвалід 2 групи. Коли під вікнами лікарні завівся трактор, я зупинив себе на півдорозі під ліжко – звук був схожий на те, що заводиться танк. Вдома буває на балконі присідаю ледь не від кожного гурчання двигуна. А ще коли у госпіталі були, вийшли з хлопцями на прогулянку. В саду горіло вогнище, там мабуть якась банка вистрелила – ми, десяток здорових мужиків, як за командою, попадали. Потім довгенько сміялися  – герої (усміхається).
Я п’ять місяців провів у лікарнях. У Луцьку мене постійно провідував кіборг з ДУКу «Юз», якого машина збила в кінці лютого. Він 14 січня виїхав з Пісків, постійно ходив до мене у госпіталь – хотів мене «полікувати». Контузія – добра хвороба – кожного дня щось нове дізнаюся (усміхається).
Хоч за час, поки ми були на вишці, ніхто з моїх підлеглих на вишці не загинув, половина отримала поранення і полягло багато хлопців з інших рот на терміналів.
З 7-ої роти після аеропорту лишилося семеро живих людей, ще зо дванадцять вернулися з госпіталів. Всі решта загинули там. Коли вже не було «штурмовиків», то наші прикривали і Піски, і Тоненьке. Зенітників і водіїв тоді кидали в бій з автоматом як піхоту.
Я перед тим, як їхати на Схід, посповідався, за мене у Луцьку молилися і у нас був капелан. Але окрім цього я мав особливий оберіг, який і досі зі мною –  вервичка з 33 вузлів, яку мені подарував чоловік сестри. Я реально міг багато разів загинути, але у якийсь момент я зупинявся – просто, без причини, а біля мене тієї ж секунди свистіла куля. Тоді я розвертався і йшов назад. У мене було відчуття, що я обов’язково повернуся живим – здається, я відчував над собою руку Бога.
Страшно там було, дуже. Ми навіть з хлопцями між собою постійно про це жартуємо, бо хочеться згадувати веселі моменти. Але навіть гумор своєрідний – звичайні люди не сміялися б з наших жартів. У нас був боєць Андрій Семенюк, який ходив у зеленій гірській формі. У Пісках біля нього розірвалася граната і він отримав осколкове поранення. І от він, з осколком в нозі, кров юшить, а хлопці йому кажуть – Семен, знімай форму, бо кров’ю заляпаєш, а вона тобі більше не потрібна. Ось такий гумор (усміхається). А ще жартували, що зброя масового знищення – це саперна лопатка (усміхається).
Коли згадуємо аеропорт, то тепер можемо собі дозволити визнати, що боялися, тоді ж намагалися підбадьорити один одного. Я не знаю, як ставитися до людей, які були там і кажуть, що було не страшно. Ми знали, що нам не можна потрапляти в полон, особливо до чеченців, бо вони просто різали, тому ми готували себе до найгіршого. У мене двоє синів, старший вчиться у військовій академії імені гетьмана Сагайдачного, тож для мене найстрашнішим було б те, якби вишку захопили. Для мене на першому місці честь, тому втратити її боявся понад усе. Я постійно думав – люди ж якось воювали, я не можу бути гіршим.
Щодо того, як воювалося, то скажу так: хто приходив і наставляв «пальці вєєром», той зазвичай тихо сидів у кутку, а звичайні сільські хлопці боролися, як справжні воїни. Були люди, яких відправляли за 3 дні після приїзду – командування просило нікого не повертати, бо це поганий приклад, але нас це не зупиняло. Нас було не настільки багато, щоб ми могли собі дозволити ховатися – якби вороги зайшли всередину, то поклали б усіх. Але ж десантники не здаються (усміхається).
У мене позивний «Грін» – зелений. Я був одягнений у «гірську» зелену форму, та й відслужив у прикордонних військах, а зелений – це наш колір. Був ще командир роти ДУКу з таким позивним, але він загинув. Тож коли читаю статті про нього, аж моторошно стає – ніби про себе читаю. Але я знав, що повернуся – рука Бога була десь поряд.
Зелений – це життя.
Вадим Ваврищук – єдиний офіцер 80-тої бригади з Волині; за оборону Донецького аеропорту нагороджений Орденом Данила Галицького.
Василина БОРУЦЬКА

http://ar.volyn.ua/20151111-heroji-nash … avryschuk/

133

Экс-спикер АТО: Вранье, которое мы слышим сегодня – это сокрытие фактов коррупции, просчетов в планировании операций, недостаточного обеспечения

http://antikor.com.ua/foto/articles_foto/84974.jpg
...............

Что касается семей киборгов,которых я знаю, на их примере могу сказать, что они живут так же, как и до АТО, и государство никакой помощи им не оказывает. Я знаком с двумя семьями – одна из них — семья героя Украины Игоря Зинича из с. Ракитное Киевской области, это мои земляки и соседи. Игорь Зинич – фельдшер, который погиб в аэропорту. Спас больше 50 человек. После взрыва провалился этажом ниже, его привалило панелью, он получил перелом позвоночника. Очень кричал — как мне рассказали его друзья. Хлопцы его достали, посадили под колонну, обкололи обезболивающим, и так он страдал еще 7 часов – раненый, с невыносимой болью, то теряя сознание, то возвращаясь – еще и подбадривал других, уверял хлопцев, что победа будет за нами. Это человек был верующий, оружия он не брал в руки. И он сумел уговорить контуженых, тяжело раненых хлопцев, чтобы они поднялись, и в туман ушли в сторону Песок. А Игорь умер. Его тело долго не могли вывезти — Минобороны открестилось от этой проблемы. Они говорят, что у них не предусмотрено вести переговоры о пленных — это функция СБУ и волонтеров.
В общем, священная обязанность каждого гражданина — защищать Родину, но как только гражданин убит или ранен, держава к этому не имеет отношения. Через месяц только получили тело Игоря Зинича его родственники и занимались этим волонтеры, а я каждый день общался с родителями, обращался к коллегам военным, и всюду натыкался на стену.
- Получили ли семьи погибших «киборгов» обещанные квартиры и землю?
- Семья героя Украины Игоря Зинича получила социальные выплаты на погибшего, затем им выделили 2 га. земли, и взяли с мамы деньги на оформление этой бесплатной земли. Но даже заплатив их, мама госакта на землю (о праве частной собственности) не получила. У младшего брата Игоря серьезная болезнь сердца и он сейчас находится в Белоруссии, где ему нужна очень дорогая операция. И снова таки – деньги на эту операцию собирала вся Украина, неравнодушные люди (а не держава).

http://antikor.com.ua/articles/84974-ek … ov_v_plani

134

Выживший "киборг": "Мы просили командование о подкреплении, но его не было. За ранеными транспорт не прислали..."

Ровно год назад в результате двух мощных взрывов несколько десятков защитников Донецкого аэропорта оказались под бетонным завалом, из-под которого удалось выбраться далеко не всем. На днях выжившие «киборги» собрались в Киеве

Легендарные защитники Донецкого аэропорта удерживали его оборону в течение 242 дней, которые сами потом назвали «адом на земле». В минувшие выходные бойцы, защищавшие терминал, собрались в Киеве.

Мне удалось поговорить с двумя военнослужащими 80-й десантно-штурмовой бригады, в результате ранений оставшимися инвалидами. Оба охотно рассказали о жесточайших боях, пленении, лечении и протезировании. Увы, оба категорически настаивали на том, что их имена в газете называть не нужно: «Тогда мы выполняли свой долг и не считаем это причиной «пиариться» теперь. Я пообещала ребятам выполнить просьбу и свое слово сдержу. Хотя жаль, конечно.
«Каждый штурм неприятеля начинался с крика: «Аллах акбар!»

Уже несколько месяцев 26-летний львовянин Степан (имя изменено), которому после ранения донецкие врачи были вынуждены ампутировать правую ногу выше колена, осваивает новый протез. Специально для раненого бойца его изготовила исландская компания OSSUR.

— К выбору новой «ноги» моя семья подошла очень серьезно, ведь я человек подвижный, сидеть на месте долго не могу, — улыбается Степан. — Решили, что будем изучать все модели, спрашивать мнение ребят, которые уже пользуются протезами — в нашем городе много бойцов, оставшихся без рук, без ног. Оказалось, такой, как мне нужен, стоит дорого, около 40 тысяч долларов. Отец со старшим братом активно взялись за сбор денег, открыли счет в банке. Но вскоре на них вышли представители исландской компании по производству медицинского оборудования. Выяснилось, что они сами ищут подходящего «испытателя» для новейших изделий.

Силиконовая часть выше колена позволяет правильно формировать размер культи. Первые недели было довольно тяжело. Да и сейчас пока хожу с палочкой, прыгать еще не могу. Но есть ради чего стараться: исландцы пообещали, что как только в совершенстве освою этот протез, они изготовят для меня электронный. Там датчики-сенсоры на каждой «мышце» собирают информацию о рельефе дороги, температуре и влажности воздуха, отдают команды в управляющий процессор. В общем, умная штука.

Степан сразу после Майдана пошел добровольцем в военкомат, но поначалу ему отказали, пояснив, что на Донбассе не очень нужен специалист-кинолог. Повестку вручили осенью 2014 года, а 6 января 2015 года, получив специальность пулеметчика, в составе 80-й аэромобильной бригады парень был командирован в Донецкий аэропорт.

— Государство обеспечило формой, которая разлезалась по швам, и оружием, — вспоминает Степан. — Мне дали пулемет 1974 года выпуска. В терминал мы смогли попасть, лишь пройдя блокпост боевиков. «Сепары» обыскивали наши сумки. На каждого бойца разрешалось иметь по 30 патронов. Поскольку ротация сроком на две недели, то выходит — по два патрона в день. Мы удивлялись: что это за война такая? Но нам объясняли, что сейчас перемирие, поэтому разрешается открывать огонь только в ответ на вражеские обстрелы. Первыми — ни в коем случае. У меня был запасной ствол для пулемета, спрятал его под «сидушкой». Все равно нашли.

Сначала обстановка была относительно спокойная. Мы контролировали первый и второй этажи, стены были целыми. Боевики, в основном чеченцы-«кадыровцы», сидели только в подвале. Еды было достаточно, правда, вода во флягах замерзала. Крошили лед на кусочки и грызли его. Курить нельзя — на огонек сразу бил снайпер. Иногда все же могли согреть чай на таблетках сухого спирта. Боеприпасов тоже хватало, поскольку в аэропорту оставались еще запасы. По два часа дежурили и по два часа отдыхали. Но поспать удавалось не более трех-четырех часов в сутки. Очень «доставали» газовые атаки, когда боевики пускали в нашу сторону едкий дым.

16 января в результате постоянных обстрелов обвалилась одна внешняя стена, а ночью кто-то угодил в боекомплект, взрывом разрушило внутренние перегородки. Находившиеся в терминале бойцы превратились в удобную мишень. Боевики засели сверху и в подвале. Каждый штурм начинали с крика: «Аллах акбар!»

Раненых было много. Мы просили командование о подкреплении, но его не было. Не вывозили и раненых, транспорт никто не присылал. Безопасных закутков, в которых можно укрыться, практически не осталось. В любом месте тебя мог достать отлетевший от стены осколок. Наш врач, киевлянин Игорь Зинич, носился от одного бойца к другому. Останавливал кровь, перевязывал раны. Он многим спас жизнь. А парня с тяжелым ранением позвоночника буквально вытащил с того света. Кстати, позывной доктора был «Псих». Может, потому что шебутной? Он не надевал бронежилет, говорил, что так удобнее, легче бегать.

Продолжение

Раненых было много. Мы просили командование о подкреплении, но его не было. Не вывозили и раненых, транспорт никто не присылал. Безопасных закутков, в которых можно укрыться, практически не осталось. В любом месте тебя мог достать отлетевший от стены осколок. Наш врач, киевлянин Игорь Зинич, носился от одного бойца к другому. Останавливал кровь, перевязывал раны. Он многим спас жизнь. А парня с тяжелым ранением позвоночника буквально вытащил с того света. Кстати, позывной доктора был «Псих». Может, потому что шебутной? Он не надевал бронежилет, говорил, что так удобнее, легче бегать.

Девятнадцатого января, после первого взрыва, сорвало стены и перегородки между этажами. Мы стали видны как на ладони. Понимали, что ситуация безвыходная, сепаратисты лезли со всех сторон. Мы соорудили баррикады на лестницах и постоянно посылали туда автоматные очереди. На мой взгляд, оставлять аэропорт надо было где-то 15 января, тогда бы не понесли таких потерь. После первого взрыва (довольно «легонького», раненых было немного) мы провалились вниз, но все довольно быстро выбрались.

Ну, а второй взрыв, днем 20 января, оказался ужасным. Бетонный пол обрушился, бойцы падали в подвал, пытаясь на лету за что-то цепляться, а сверху на них сыпались куски бетона и строительный мусор. «Сепары» уже потом рассказывали, что первый взрыв был эквивалентен 500 килограммам тротила, а второй — трем тоннам!
«Папа с мамой узнали меня на видеоролике, снятом в донецкой больнице»

— Взрывы были подготовлены загодя: «кадыровцы», ранее засевшие в подвале, заминировали перекрытия и ушли, — продолжает Степан. — Нас там много под завалом оказалось, человек 30. Переговаривались. Аптечек не было ни у кого. Включать фонарики, чтобы их поискать, боялись — боевики сразу стреляли на свет. Устраивали переклички, чтобы узнать, кто остался живой. К утру отозвалась половина.

Одного побратима придавило плитой так, что он только хрипел и просил: «Киньте в меня гранату, я не могу больше терпеть эту тяжесть». Слушать его стоны было невыносимо. К рассвету он затих. Через сутки ребята, которым удалось удержаться наверху, сумели немного разгрести завал. Я по мере сил помогал им снизу. Меня вытащили, положили в уголок, рядом с другими ранеными. У меня был открытый перелом ноги. Наложили жгут. И хотя я помнил, что нужно каждые пару часов ослаблять его, чтобы не допустить омертвения тканей, но периодически терял сознание и упускал время. Рядом лежал доктор Зинич. Все его тело было переломано во время падения, он умер ближе к ночи.

Группе наших бойцов удалось уйти. А нам, получившим серьезные ранения, оставалось только ждать. Бронемашину, высланную командованием, боевики расстреляли по дороге в аэропорт. Так мы пролежали около суток. Со стороны неприятеля шла постоянная стрельба, но какая-то мелкая — наверное, проверяли, есть ли в терминале еще живые. Потом они стали подходить поближе, кричали: «Вы герои! Но вы окружены! Выходите сами!» Мы с побратимами держали в руках по гранате (боеприпасы были рассованы и по карманам). Между собой договорились, что подрываться будем только в том случае, если за нами явятся «кадыровцы». Ни за что не хотели попасть к ним в плен. А если придут донецкие пацаны — убивать себя не будем… Зашли местные. Увидев нас, лежавших в углу, сказали: «Мы вас очень уважаем, раненых спасем. Где у вас тут растяжки, чтобы мы не подорвались?» С ними был врач. Он осмотрел раненых, дал обезболивающее. Потом повезли в Донецк на базу, а оттуда на «скорой» в больницу. По дороге дали сигарет.

Медперсонал относился к нам как к обычным пациентам, наверное, помня о клятве Гиппократа. После операции хирург мне объяснил, что, к сожалению, ногу спасти не удалось. Главное теперь — чтобы не началось заражение крови.

— Степан, а как ваши родители узнали, что вы в плену?

— Еще находясь под завалом, мне удалось позвонить маме. Думал, может, уже прощаюсь. Рассказал, что помощи до сих пор нет. Лежу в подвале, рядом побратимы — раненые и погибшие. Потом папа с мамой узнали меня на видеоролике, снятом в больнице. Сепаратисты согласились отпустить одного нашего бойца с условием, что в клинику привезут украинских тележурналистов. К счастью, переговоры по нашему освобождению не затянулись надолго, уже в начале февраля нас перевезли в столичный военный госпиталь. Родители встретили меня там. После нескольких недель лечения вернулся домой.

— Когда мы с вами беседовали накануне новогодних праздников, вы рассказали, что только что вернулись из санатория, из Трускавца. Как отдыхалось?

— Жалко, что всего неделю пробыл на курорте, зато Новый год и Рождество встретил уже с родными. Санаторий хороший, кормили вкусно. В двухкомнатном номере вместе со мной жил еще один боец из АТО. Ходили на массаж, в бассейн. Мне предложили пройти курс у психолога, чтобы восстановить психику после фронта. Многие действительно возвращаются с передовой нервные, подавленные. Правда, мне такой специалист был не нужен.

— Да вот и я смотрю, как вы улыбаетесь. Позитивный мужчина!..

— Да, я никогда духом не падал. Даже в госпитале, когда только отрезали ногу, всегда смеялся, шутил. Мне говорили: «Ну чему ты радуешься? Ты же без ноги остался!» А я отвечал: «А если буду плакать, у меня что, нога вырастет?» Нужно думать о будущем, а не о прошлом.

— И какие же планы на будущее?

— Старательно работаю с протезом, очень жду, когда можно будет примерить новый суперсовременный вариант. Думаю, это произойдет после Пасхи. Тогда же хочу сыграть свадьбу с моей любимой Маричкой. Мы встречаемся пять лет, так что давно пора. Я обещал Маричке: поженимся, как только я буду стоять на двух ногах. И без палочки!

— Хотели бы вернуться на фронт?

— Я хотел бы воевать против российских военных. А против донецких, которые брали нас в плен, — нет. Они такие же, как мы. Когда нас везли в больницу, один показал мне в окно: «Вон мой дом. Он полностью разрушен. Почему я должен бежать со своей земли?»
«С помощью «беговой стопы» я хожу без проблем, бегаю, прыгаю»

С 23-летним бойцом этого же подразделения Владом (имя также изменено по его просьбе) мы поговорили по телефону. Сейчас он продолжает защищать Украину на передовой. Вернулся на фронт в начале осени — на протезе.

— Сейчас на нашей стороне, насколько мне известно, воюют трое ампутантов, — говорит Влад. — У одного из них семья живет в Горловке. Как можно публиковать в газете наши имена и фотографии? Ведь, например, меня один раз уже возвращали из плена, второй раз не отпустят…

— А вы помните, как вас брали в плен?

— Нет, к тому времени я потерял сознание. Но второй взрыв в терминале помню хорошо. Мне в какой-то степени повезло, потому что взрывная волна подкинула меня вверх, и я оказался не под завалом, а упал на обломки. Разве что кусок плиты, расколовшейся в воздухе, придавил ноги.

Ноги часа за два освободили, меня отнесли в импровизированный медпункт — полутораметровую полоску под стеночкой на первом этаже. Дальше зиял провал. Игорь Брановицкий принес мне автомат и гранаты, дал воды, перевязал ногу жгутом. (Киевлянина Игоря Брановицкого боевики расстреляли на следующий день при взятии в плен. — Авт.) Почти сразу после полуночи мне позвонил отец, поздравил с днем рождения — я родился 21 января. Спросил, как дела, я ответил, что «легонько ранен». А в семь утра потерял сознание. Помню, что успел выбросить подальше в завал мобильный телефон и кошелек. Гранату из-за слабости я бы кинуть уже не смог. Очнулся в больнице — на операционном столе, когда мне переливали кровь. Врачи потом сказали, что потеря крови была несовместимой с жизнью. Чудом выжил. Ноги пометили зеленкой — хотели отрезать обе. Потом пришел молодой врач, стал проверять на чувствительность, тыкал в мышцы иголочкой. И левая нога дернулась! Так удалось спасти мне одну ногу.

— Говорят, после ампутации долго мучают фантомные боли?

— У меня они прошли за две недели. Фантомные боли — эта проблема головы, которая отказывается верить в то, что конечности больше нет. Нужно сказать себе: все, нога ампутирована. И все пройдет. Беговой протез поставили за счет государства, наша семья не платила ни копейки.

— Беговой протез?

— Ну да, «беговая стопа» — так он называется. С его помощью я хожу без проблем, даже бегаю, прыгаю. На ночь отстегиваю, — улыбается собеседник.

— Как побратимы отнеслись к вашему возвращению на передовую?

— Обрадовались. После реабилитации я сразу поехал в часть, восстановился на службе. Сначала предложили поработать санинструктором, но я отказался. Я по специальности пулеметчик. И комбат пошел мне навстречу. За прошедший год я съездил домой в Калуш всего на три дня, повидаться с родными. И снова вернулся на передовую. Здесь, на фронте, чувствую себя на месте.

Фото в заголовке Сергея Лойко

http://fakty.ua/211340-vyzhivshij-kibor … e-prislali

135

Кіборги Донецького аеропорту. Брат за брата. За Україну

Рік тому в Донецькому аеропорту все було пекельно. Найкровопролитніші бої точилися 16 – 19 січня. А 19 – 20 січня російські терористи підірвали термінал. Під завалами залишилися наші хлопці. Тільки таким чином ця дика орда, що вдерлася на нашу землю, змусила замовчати українські кулемети в аеропорту.
У Будинку офіцерів відбувся Вечір пам’яті останніх оборонців Донецького летовища. Його ініціювали родини полеглих воїнів, а допомогли організувати благодійники та громадськість.

Лише під час боїв за Донецький аеропорт загинули сотні наших воїнів. Але чи не були ці жертви на Донбасі даремними? Що допомагало бійцям понад 240 днів тримати оборону цього летовища? Чи вибачаться коли-небудь деякі генерали та полковники перед родинами загиблих за помилки та прорахунки під час планування бойових операцій на території аеропорту та його околицях? Тьма питань. І всі вони так чи інакше «зав’язані» на тій твердині, за яку воїни горою стояли протягом 240 днів.

…Вечір-реквієм, удови, батьки і діти полеглих, бойові побратими. На сцену – для вручення нагород – запрошують родини героїв. Звучать прізвища тих, чия стежина життя обірвалася на околиці Донецька. Іван Зубков, Володимир Загуба, Василь Григор’єв, Ігор Білик, Ігор Зінич…

А тим часом на екрані – фотохроніка донецького пекла, і там усі вони – Івани, Сергії, Василі… Кажуть, що це – кіборги, бо пройшли надлюдські випробування, ніби перевтілившись у незнищенних. Але багато хто волів би їх називати по-іншому – просто Героями. Утім, матусі про них завжди будуть казати: «Синочок мій…».

А скільки разів промовляла це слово у сльозах киянка Ніна Брановицька?! Її син Ігор також ніби приріс із побратимами до того триклятого терміналу. Був кулеметником. 38 років. А за фахом економіст, торував у столиці підприємницьку стежину. Записався добровольцем на фронт. Після того, як впала будівля терміналу, бандити витягнули з-під завалів ледь живих наших хлопців, узяли в полон.

Амністувати Моторолу? Знищити!

«Ігоря запитували, чому він воює на Донбасі, – передає у розмові з кореспондентами слова очевидців Ніна Костянтинівна. – Син відповідав, що захищає свою землю. Його жорстоко били трубами, підвішували за руки, стріляли з травматичної зброї по ногах, щоб поставити на коліна. Там, у катівні, Ігоря застрелив отой покидьок Моторола. І коли я нині чую про бажання у майбутньому амністувати тих, хто в «ДНР», то виникає запитання: пробачити убивцям? Це – злочинці, і від них треба позбавлятися».

Ніна Костянтинівна виплакала, як мовиться, всі сльози, але тішиться, що Ігоря не забули, і нинішній реквієм – ще одна згадка про нього. І додає:
«Такі вечори пам’яті має організовувати держава, а громадськість – допомагати. У нас же все навпаки…».

Бринить і певна образа у її словах.

«Після того, як ми поховали Ігоря, я отримала офіційне повідомлення з Міністерства оборони. Мене інформували, що мій син перебуває у полоні і держава усе робить для того, щоб визволити його», – розповідає про цю «головоломку» пані Ніна.

«У той час, коли наші хлопці віддають життя за країну, чиновникам ліньки навіть подивитися списки особового складу військової частини. Чому так?» – обурюється Ніна Костянтинівна.

І ми не знаємо, що їй відповісти. Як, певно, не знають і побратими Ігоря Брановицького, що прийшли на вечір вшанування.

Дехто з воїнів шкутильгає, з паличкою. Дзенькіт орденів, медалей на грудях. У багатьох чоловіків вологі очі. Один з одним вітаються так, ніби сто років не бачилися. Раз по раз чується: «А ти пам’ятаєш..?».

А Психу варто дати Зірку Героя
– Наш Толя в аеропорт частіше їздив, аніж маршрутники таксі по місту. Ніби в його тягачі був якийсь вічний двигун!
– А Саня, лікар з 90-го батальйону… Пам’ятаєш? Загинув. Класний хлопець був!
– Ніби перед очима Ігор Зінич, наш медбрат. Псих – позивний. Коли Володю поранило, Ігор ще дві доби якимось дивом тримав його на цьому світі. А той все марив, згадував маму…
– Після того, як мене вже втретє зачепило і я лежав перебинтований, Зінич жорстко сказав: ще раз потягнешся за автоматом, я тобі вріжу… І врізав би!
– Псих – справжній герой. Йому б Зірку Героя дати! Немає його…

Діалоги простих солдатів. Назвете їх кіборгами – і вони ледь посміхнуться із цієї «фантазії». Утім…

Продовження

– А ви хочете побачити справжнього кіборга? – несподівано звернувся до нас воїн, Іван Красний, з яким ми щойно познайомилися. – Та ось він (Іван показав рукою на худорлявого чоловіка у камуфляжній формі. – Авт.)… Олеже, підійди-но сюди! Знайомтеся: Олег Беженар. Олега осколками гранати поранило. Лікарі дивом врятували його, якісь титанові пластини тепер у голові Олежки. Коли бандюки пішли в атаку на термінал, Олег вискочив на другий поверх (бо там поранили нашого кулеметника) і вже звідтіля косив тих гадів. А коли стих його кулемет, ми зрозуміли: з Олежкою щось не так… Полізли за ним, а він увесь у крові, за голову тримається.
– Як себе нині почуваєте, Олеже? – звертаємося до Беженара.
– Погано із зором. Влітку хочу поїхати до Одеси, на лікування.
– А хто ви за фахом? Де працювали?
– Простим кухарем у ресторані.
– Олежка нам такі смачнючі салати готував! Ніколи таких не куштував, – вклинюється у розмову Ваня Красний.
– Було, було… Коли проходили підготовку на полігоні, довелося у вільний час знову кулінарію згадати, – пояснює Беженар, на грудях якого виблискує орден «За мужність».

Того вечора хлопці познайомили нас також і з тим, хто «в аеропорт частіше їздив, аніж маршрутники таксі по місту». Це – Анатолій Маркус, водій МТ-ЛБ (тип легкого бронетранспортера, тягача). У цивільному житті Анатолій – слюсар-сантехнік. Пішов добровольцем на фронт. А йому ж – 50 років! Вдома – дружина, двоє дітей.

– Дуже хочеться дочекатися внуків, – ділиться сокровенним Анатолій. – Там, у тому пеклі, молив Бога, щоб не загинути, вижити, щоб колись побачити внуків.

На своєму тягачі Маркус десятки разів привозив до терміналу хлопців на підмогу, боєприпаси, а також вивозив звідтіля поранених. Надзвичайно ризикована робота. Бо постійно під вогнем…

Маркус небагатослівний. З його вуст зринає:

– Якби волонтери не допомагали запчастинами, то я навіть не знаю, на чому б ми діставалися до тих терміналів.

Кожен із цих воїнів знає, що було «не так» з точки зору військової науки, що не хотіли бачити окремі армійські начальники, до яких прохань оборонців аеропорту не прислухалися. Але це вже у минулому.

І на запитання, чи не були ці, великі, жертви на Донбасі даремними, багато хто із колишніх добровольців каже: «Наші побратими прикрили собою Україну. Бо інакше орда була б у Києві…».

Тільки от як змиритися з такими втратами рідним?

«Піду в армію і знайду дідуся Борю»

Серед тих, хто приїхав на вечір пам’яті, була й родина капітана Бориса Байненкова. Його мама, Людмила Костянтинівна, усе ще виглядає з далеких доріг свого синочка, хоча і знає: Борі більше не побачить.

– Сьогодні чотирирічний онук промовляє до мене: «Виросту, піду в армію і знайду дідуся Борю», – розповідає Людмила Костянтинівна.

– Борис був командиром, хлопцям сказав, що буде з ними до останнього, – стиха говорить його дружина Ольга Миколаївна. – Підірвали їх у терміналі… Ми три місяці його шукали… По Інтернету побачили, що його тіло відкопали бойовики. 10 квітня чоловіку мало б виповнитися 52 роки.

Так, в аеропорту хлопці стояли, як сказав нам кіборг Березовський (у цивільному житті – водій-далекобійник), «брат за брата, за Україну. І в кожного перед очима – діти, внуки…».

У грудні 2014-го кіборг Володимир Загуба вирвався у коротку відпустку – щоб побачити внука, який народився тоді. Володя був дуже щасливим…

– А наступного місяця брат загинув, – витирає сльози його сестра Тетяна Леонідівна. – Там, на небесах, він, певно, й далі радіє, що встиг побачити внука.

Троє доньок залишилися у старшого сержанта Івана Вітишина: Марія, Леся, Софія.

– Коли настав той лихий час, син сказав мені: «Якщо я не піду, то хто піде? Молодь гинутиме на фронті, а я спокійно буду на це дивитися?». І подався на той Донбас, – не говорить, а майже шепоче впокорена журбою мама Івана Вітишина Марія Володимирівна.

Троє доньок Івана також приїхали на вечір пам’яті. Вони горнуться до бабусі, розглядають батькову медаль, яку щойно одержали. І час від часу зі смутком поглядають на великий екран, де показують отеє пекло.

– Приємно, що нас не забувають, – додає кілька слів наприкінці розмови з «Вечіркою» пані Марія. – Горе, змішане з радістю. Якесь нове відчуття для нас, та й для землі нашої, мабуть. Тяжке, болюче…
Автор: Світлана КОВАЛЬОВА

http://analitica.kiev.ua/invest/extra/7 … ayinu.html

136

Родина вимолила мене у Бога

http://visti.rovno.ua/images/articles/2513/middle/kiborg.jpg.
Нині минає рівно рік після найтрагічніших подій у Донецькому аеропорту. Відчайдушну боротьбу за цей форпост, яка тривала 242 дні, називають українським Сталінградом, вона стала символом незламності духу українських військових і відваги за межею людських сил і розуміння.
Оборона летовища, лише за офіційною статистикою, забрала життя ста одного українського воїна, ще 440 військових були поранені, багато зникли безвісти… З-поміж героїв, котрі у ці січневі дні у бетонному пеклі аеропорту ризикували життям заради України, був і наш земляк Василь Федорович Гриник із селища Клесів Сарненського району. Саме він, коли ворог практично повністю оточив летовище, зміг розповісти всій Україні страшну правду про ситуацію, в якій опинилися його оборонці… Кіборги… Зовні, для ворога, залізні воїни без емоцій і страху, а насправді, каже Василь Федорович, переважно зовсім ще хлопчики, котрі під шквалом вогню беззвучно повторювали молитву, під обстрілами без вагань прикривали  товариша собою, а коли гинув, віддавали життя за те, аби хоча б останки бойового побратима довезли до його рідних…
“Ми не мали ані схеми аеропорту, ані схеми мінування, а на руках – по 30 патронів на два  тижні…”
Непідкупна щирість у словах,
теплий добрий погляд… Познайомитися із Василем Гриником судилося у світле свято Хрещення Господнього. Кіборг за позивним «Вай-Фай», голос якого за кадром в ефірі телеканалу «112» торік 13 січня почула вся Україна, нині голова Клесівської об’єднаної територіальної громади. «А давайте я вам покажу, як гарно  наші  люди відзначають Водохреще, як все облаштувати вдалося, аби  і красиво було біля купелі, і безпечно!..» – мовив несподівано, мимоволі розкриваючи своє щире вболівання за кожен момент життя місцевих людей.  «Давайте…»  Подальші кадри – мов із безтурботної світлої казки, а головне – мирної. Радісні усмішки, взаємні вітання і побажання клесівчан, неповторна, помережана зимою, краса поліської землі… Вперше приїхав сюди Василь Гриник  із рідної Вінниччини понад 24 роки тому. Думав, що просто погостювати у товариша, з котрим служив в армії. Та, виявилося, назавжди – знайшов тут і свою любов, і свою домівку. Майже два десятиліття пропрацював на залізниці (колійником, керівником дільниці), пізніше майстром залізничного цеху на КК НК «Технобуд», разом із дружиною Іриною виховав двох донечок, односельчани поважали ще й як майстра із золотими руками, а місцева малеча натішитися не могла дитячим майданчиком та незвичайними гойдалками, які добрий дядя Вася зробив для них власними руками… Та розповідь мимоволі дійшла до життєвого рубежу, в якому біль  і кривава рана у серці цього відважного захисника Вітчизни і в серці всієї України. Рубежу, який так не хотілося переходити цього світлого дня, але до якого треба вертатися знову  і знову, бо ніхто не має права про це не знати, не має права забути.
- 2 серпня 2014 року мені прийшла повістка, без вагань пішов у військкомат і вже незабаром проходив підготовку на Яворівському полігоні на Львівщині, – відкриває важку сторінку в житті Василь Федорович. – Та більше доводилося навіть інших вчити, адже під час строкової служби був командиром  снайперів розвідки 38-ї бригади ВДВ, а деякі хлопці, маючи навіть офіцерське звання, мобілізувалися усього-навсього після військової кафедри, були зовсім не пристріляні. Через три місяці я, як бойовий старшина 7 роти 80 аеромобільної бригади Збройних сил України, був уже в зоні АТО, у Костянтинівці Донецької області. Спершу адаптувалися, розвивали військову інфраструктуру, потім епізодично почали брати участь у боях, на підтримку виїжджали, а 6 січня вирушили на бойове чергування в Донецький аеропорт… Ми всі знали, що нас це чекає, готувалися до цього… Так я і позивний «Вай-Фай» одержав, це наші молоді хлопці придумали, скорочено – Василь Федорович…
Височезні тополі, мов під лінійку, підрізані осколками гранат і мін, посічені дерева, кора, чорна обвуглена земля, спалені броньовики, танки, автомобілі… Смертельні слайди жахом зупиняли дихання, судомою стискали горло. Хлопці навіть ще усміхалися, але то, каже Василь Гриник, були не усмішки, то був суцільний жах. Ось бетонна могила аеропорту, біля першого терміналу – розбитий і, мов сито, пронизаний кулями КамАЗ, спалені танки, БТРи... «Господи! Які ж тут були бої, що тут робилося!..» - пронизала думка. А у них, українських вояків, ані схеми розміщення аеропорту, ані схеми мінування, а при собі – лише по 30 патронів, саме стільки дозволили провезти сепаратисти, коли наші військові проходили відомий блок-пост ганьби. Тобто фактично по два на добу, бо ж заступили на чергування на 14 днів. добре, що там старі запаси були.
- Коли ми потрапили в аеропорт, фактично одразу почалася перестрілка, а наступного дня – справжній бій. Хлопчику із нашої роти відірвало руку, щелепу… Це був Ігор Римар… Його так і не вдалося врятувати, - мовить пошепки Василь Гриник і втирає пекучу чоловічу сльозу.
Поранених загортали у целофан, замість води ми ковтали шматочки льоду…
А далі… Далі було пекло. З кожним днем ситуація погіршувалася, фактично аеропорт уже був з усіх сторін оточений, проскочити можна було лише вузеньким коридором між першим і другим терміналом. Більше того – ворог був не лише зовні, а й усередині: у підвалі – банда Гіві, на другому поверсі – сепаратисти, на третьому – удмурти, і лише в частині першого – незламні українські кіборги. Випробування, яких вони зазнали, просто надлюдські. Ворог не міг їх взяти ні вогнем, ні страхом, ні лютим холодом.
- Ще на початку було дві буржуйки, які, хоч дим і вертався назад, давали хоч якесь тепло, - розповідає Василь Федорович про побут військових, якщо це можна назвати таким словом. – Маючи по дві години для сну, ми у повному обмундируванні лягали близенько один до одного, аби не замерзнути, на бетон кидали все, що лишилося після попередніх чергувань. Ще був сухий вогонь, на ньому розігрівали консерви, навіть чай кип’ятили… Неабияк рятували так звані «грілки» – спеціальний зігріваючий порошок, засипали його, зокрема, у шкарпетки… Та вже незабаром не до чаю було - п’ятилітрові каністри з водою просто розколупували і, побивши на скалки, смоктали кусочки льоду. Найважче ж було пораненим – їх, аби зберегти тепло тіла, загортали у целофан, але він не допомагав, холод був просто вовчим, мучив нарівні з ранами…
Бачачи, що не може здолати кіборгів, ворог почав їх травити ще й газом. У тих, хто потрапляв в епіцентр, він вивертав нутрощі і буквально паралізував. «Це дуже страшно – відчувати, що ти безпомічний, що до тебе можуть підійти і взяти за шию, мов кошеня, а ти не зможеш чинити спротиву, - каже кіборг Василь. – Мені легше було, я був у той момент із вітряної сторони – прикривши обличчя комірцем куртки, крізь нього ривками вдихав повітря і видихав носом, як навчила дружина-медик. Найкраще в такому випадку мати вологу тканину. Вона завбачливо дала цю пораду. Та все ж опік носоглотки одержав. Той страшний запах і тепер, хоч минув цілий рік, чути від куртки…
«Старшино, за мене мати Псалтир читає - я виживу…»
Сили зносити усі ті випробування, каже Василь Гриник, давала віра:
- Коли віддавалися команди під час бою, я бачив, як ворушилися у молитві губи у наших хлопчиків, більшість із них мені в діти годилися… Кожен розумів, що будь-якої секунди життя може обірватися. На вірі трималися й приклади просто вражаючої сміливості моїх бойових побратимів… «Володю! Володю! Пригнися трохи,- бачачи, що, мов дощем, все поливають кулі, просив Володимира Бузенка – молодого красивого хлопчину із Чернівецької області». «Та що ви, старшина…, - повернувся, усміхнувшись, - за мене мати Псалтир читає, я виживу…». Потім, вже після евакуації, він мені снився… Знайшли тільки його руку, експертиза ДНК це підтвердила…

– А наш медик Ігор за позивним «Псих»… Він своєю мужністю всіх запалював. Ходив без бронежилета та каски і рятував, і заспокоював усіх. Він був прикладом мужності для кожного… -

тихо після важкої хвилини мовчання веде далі Василь Федорович, торкаючись того, що кровоточить. Каже, що його у ті страшні дні теж підтримувала Молитва, а ще – смс від дружини і донечок. «Тату, не переживай, не бійся. Я знаю, що ти виживеш – ми тебе вимолимо в Бога…» – 14 січня, в один із безнадійних кривавих днів надійшло від доньки… Сльози просто полилися з очей… Я постійно перечитував цей лист, він давав мені сили… «Любий мій Васічок! Тримайся! Я вірю в тебе! Люблю сильно, цілую палко, обнімаю ніжно…» - 15 січня написала дружина. Вже потім я дізнався, що щодня мої рідні збиралися і на колінах до ночі читали Акафіст до Пресвятої Богородиці…
Молитва відважним кіборгам тоді була потрібна як ніколи. Кільце ворога змикалося, боєприпаси закінчувалися, поранених не вивозили.
- Я чітко бачив, що наближається кінець, якого або ніхто не передбачає, або, знаючи про це, замовчує, – повертається у болючі дні мужній кіборг. – Поділився цим із братом дружини, він запропонував, що вийде на журналістів, аби я розповів правду про ситуацію, в якій ми опинилися. Увечері 13 січня зі мною зв’язалися працівники телеканалу «112». Стисло, не розкриваючи секретного, розказав їм. Але просив, аби не давали в ефір, аби ворог не дізнався про нашу безвихідь і, відчувши слабину, не пішов у конструктивну атаку, щоб повністю знищити… Кілька днів вони зі мною зв’язувалися. Востаннє – 16 січня…

Продовження

«Хлопці думали, що я за щось тримаюся, а я кров’ю примерз до землі…»
… Розуміючи, що на цьому квадраті вже не встояти, командир роти Віталій Любенко та старшина Василь Гриник відважилися на відчайдушний крок – на 25 метрів вискочили за межі терміналу і, аби знешкодити ворога, відкрили автоматний вогонь по другому поверху, де виднілися силуети сепаратистів. Та один із ворогів був в костюмі невидимки… Вже за мить кіборги під вогнем. Граната пробила бронежилет Василя Гриника, а осколки відрикошетили у командира, котрий просто дивом зумів ще добігти до терміналу, де його підібрали бойові побратими. Старшина ж заповз під спалений КамАЗ… А ближче до опівночі почали «крити» мінами.Осколок 120-міліметрової пробив дві шини, кевларову каску і застряг у черепі..
– Так шкварчало, так пекло, думав, голова вигорить, – мовить. – Але намагався не рухатися і не видавати жодних звуків. «Хахол, выходи! Мы из тебя шашлык сделаем! Мы тебя резать будем!» – кричали до мене, бачачи тіло у тепловізор. Я так пролежав до ранку. Втрачаючи свідомість, читав молитву, приходячи до тями – продовжував її… Намагався пізніше, коли сепаратисти впевнилися, що я мертвий, кликати на допомогу. Здавалося, що голосно кричу. Насправді ж, як розповіли мені пізніше хлопці, то був фактично шепіт. Один із бійців, волинянин Олександр Грошев, просто дивом мене почув. А сам пізніше від смерті не вберігся. Він та ще два бійці під прикриттям винесли мене. Не могли тільки від землі відірвати, думали, що за щось тримаюся, а то я кров’ю примерз… Коли несли, зверху все світилося – вогонь від автоматних черг… Мені тоді здавалося, що кожна з них потрапляє в мене…
Евакуювали Василя Гриника разом із іншими пораненими 18 січня. Довгі місяці потім він прокидався щоночі рівно о 3 годині 33 хвилини мов за будильником. Це був час, коли надійшла команда готуватися до евакуації. На той момент в аеропорту був поранений 21 боєць та двоє загиблих.
- Перша МТ-ЛБ була спалена… Горіли боєприпаси… Шквальний вогонь… Зі сторони злітної смуги було небезпечно під’їжджати, вирішили збоку… Та той шлях теж прострілював «Утьос» і кулемет з боку церкви… – з болем говорить чоловік. – Евакуація затягнулася. Хто міг ходити, сам зайшов в МТ-ЛБ, обов’язково зі зброєю, бо відповідали за неї, інших заносили. Довго прив’язували 200-тих… А поранені від холоду і болю були такі нерухомі й безпомічні, що серце розривалося. На той час і штаб, і медсанбат були розбиті прямим попаданням, тож холод був пекельний. Стіна була пробита і з боку старого терміналу, і з боку церкви…
Та найстрашнішою, зізнається кіборг, була, все ж таки, ота остання дорога до миру. Ті чотири кілометри, які відділяли аеропорт від селища Водяне, де були наші війська, були страшніші за все до цих пір пережите:
– Здавалося, летимо у провалля, машина то зупинялася, то виривалася вперед, то завмирала беззвучно… Машиністи добре знали тактику ворога, знали ділянки, які прострілюються, і, поки ворог зарядить автоматну стрічку, встигали прорватися… Це мов вдихнути і пірнути під воду… Цей останній момент, ці 4 кілометри, змусили стільки молитв перечитати, стільки думок повернути і переглянути все своє життя. Здавалося, та дорога тривала вічність. А там, у Водяному, нас зустріла медсестричка за позивним «Кроха». Кинулися до неї, щоб врятувала одного з 300-тих, який вже не подавав ознак життя… «Хлопці, на жаль… У нього вже немає навіть крові…» Не доїхав 4 кілометри… Це було рівно опів на п’яту ранку 18 січня…
Казав тільки два слова: «Я живий!»
- Я ніколи не думав, що стільки людей за мене переживає, що стільки друзів маю – вранці у госпіталі, коли підзарядив телефон і вийшов на зв’язок, дзвінки просто не стихали, - розчулено пригадує Василь Федорович світанок після порятунку. – Не менше ста чоловік зателефонувало. Я всім казав тільки два слова: «Я живий!».
Та радість та була важкою, зізнається кіборг. Нестерпно пекла думка про тих, хто залишився у пеклі аеропорту. Один із них – Юрій Ковальов... Очі хлопчини, коли прощалися, те мовчазне сковтування згустка болю, що стискував горло… До цих пір про юнака немає жодних відомостей.
– Він же фактично мій синок був… – каже і відвертається, втираючи сльози. - Такий хороший. Я його своїм першим зятем називав, а Полицяка Петра – другим… Ви ж знаєте – він загинув, був із Рівненщини, із Млинівського району… Вони, мої бойові побратими, часто мені сняться. Із нашої роти, а це 68 чоловік, лише п’ятеро вийшли з того пекла неушкодженими. 41 боєць був поранений, п’ятеро зникли безвісти, п’ятеро потрапили в полон і п’ятеро загинули…
– А загальні втрати в аеропорту, як Ви гадаєте, відповідають офіційній статистиці? – запитую.
– Думаю, вони більші. Та правда через деякий час, можливо, вже для наших дітей чи онуків, обов’язково відкриється. Там же ж було і добровольців багато, а дехто з них йшов боронити нашу землю, навіть ніде офіційно не зафіксувавши це. Просто сідали і їхали на війну…
«Довідку учасника бойових дій не міг одержати впродовж чотирьох місяців…»
Із Водяного Василя Гриника перевезли на лікування в Дніпропетровський військовий шпиталь, потім - у Львівський госпіталь, де фахівці його прооперували. Попереду у мужнього кіборга була важка і тривала реабілітація. Найважче ж, каже, із душевними ранами. Він вдячний, що на його шляху зустрілося багато добрих і чуйних людей, які разом із рідними буквально вирвали із смертельних лещат війни. «О Господи! Нарешті ти повернувся!» - вигукнула волонтер Наталія, коли після двох тижнів реабілітації Василь зауважив, що жінка нафарбувала губи. Вона і до того щодня їх фарбувала, але поранений цього не бачив, він ще був там, у пеклі війни…
Та боліли не лише спогади, боліла душа за мирну дійсність, у яку повернувся. Принизливим ляпасом стала байдужість чиновників – довідку учасника бойових дій Василь Гриник не міг одержати упродовж чотирьох місяців. І це при сучасних технологіях, коли будь-яку інформацію з будь-якого куточка світу можна одержати за лічені секунди!
– Воюючи за Україну, ми бачили її майбутнє зовсім в інших кольорах – кольорах доброти, любові, щирості, і не з автоматом, а з хлібом-сіллю… Коли ж повернулися, побачили, що ті фарби підмінили… – міркує з гіркотою. – Ми, бійці, стали заручниками тієї системи, яку боронили. Попервах хотілося кричати і… повернутися назад. Але потім зрозумів, що це покаже мою слабкість, що сила гніву може породити ще більше зло…
На підприємство, на якому трудився перед війною, Василь Гриник повернувся ненадовго. Наприкінці жовтня місцеві люди обрали свого кіборга головою Клесівської об’єднаної територіальної громади. Василь Федорович каже, що то було непросте для нього рішення, але виважене. Нині має безліч планів щодо того, як зробити рідну громаду сильною і самодостатньою. Віриться, що відважному кіборгу і щирої душі людині дійсно вдасться надати своєму краєві тих світлих кольорів, за які він воював, за які покладено тисячі молодих життів. Бо якщо вже не він, то й віри йняти нікому...
• Світлана Тубіна

http://visti.rovno.ua/article/rodina-vi … ne-y-boga/

137

http://www.mil.gov.ua/news/2016/01/25/l … lyamova--/

http://analitica.kiev.ua/invest/extra/7 … ayinu.html

http://www.unn.com.ua/uk/news/1540335-k … chas-boyiv

138

http://s9.uploads.ru/oYbLq.jpg

139

http://www.depo.ua/rus/life/geroyi-ta-g … 2016171200

140

http://cs628424.vk.me/v628424891/4ee9e/0pUGnkXRsBw.jpg

Вы здесь » ОФІЦІЙНИЙ ФОРУМ БІЛОЦЕРКІВСЬКОГО МЕДИЧНОГО КОЛЕДЖУ » Книга пам'яті » ЗіНИЧ ІГОР- КІБОРГ, ЗАГИНУВ 20 СІЧНЯ 2015 РОКУ В ДАПу