У Вас отключён javascript.
В данном режиме, отображение ресурса
браузером не поддерживается

ОФІЦІЙНИЙ ФОРУМ БІЛОЦЕРКІВСЬКОГО МЕДИЧНОГО КОЛЕДЖУ

Информация о пользователе

Привет, Гость! Войдите или зарегистрируйтесь.

Вы здесь » ОФІЦІЙНИЙ ФОРУМ БІЛОЦЕРКІВСЬКОГО МЕДИЧНОГО КОЛЕДЖУ » Книга пам'яті » ЗіНИЧ ІГОР- КІБОРГ, ЗАГИНУВ 20 СІЧНЯ 2015 РОКУ В ДАПу

ЗіНИЧ ІГОР- КІБОРГ, ЗАГИНУВ 20 СІЧНЯ 2015 РОКУ В ДАПу

Сообщений 81 страница 90 из 176

81

Біла Церква вшановує мужнього кіборга

82

http://sh.uploads.ru/N5m8Q.jpg

https://twitter.com/andrenua?lang=fil

83

«Кіборги» називають «Психа» героєм
Липень 9, 2015

Під постійними обстрілами у суцільній темряві, хаосі Ігор Зінич героїчно виконував свою роботу — рятував людей
У червні в Києві у Будинку митрополита, що на території Софійського собору, пройшло перше урочисте нагородження відзнакою — орденом «Народний Герой України». Перші 25 нагород одержали мужні воїни, волонтери, медики, журналісти, які виявили особливу відвагу та героїзм під час військового конфлікту на Донбасі. 9 Героїв були удостоєні цієї нагороди посмертно, зокрема й військовослужбовець 80-ї окремої аеромобільної бригади молодший сержант Ігор Зінич із позивним «Псих». Мужній «кіборг» — медик за фахом, він чотири рази відмовлявся від ротації з донецького аеропорту. За розповідями товаришів, лише в період з 16 по 19 січня він надав кваліфіковану медичну допомогу та фактично врятував не менше п’яти десятків своїх побратимів. Ігор боровся за життя кожного з товаришів, перебуваючи в небезпеці для власного життя під шквальним вогнем і постійними обстрілами. І залишався в донецькому аеропорту фактично до останніх днів оборони «українського Сталінграда». На жаль, внаслідок другого підриву термінала ДАП Ігор Зінич одержав смертельні травми.
У частині, де він служив, а зараз це 122-й батальйон 81-ї окремої аеромобільної бригади, його вважають справжнім героєм України. Про цього мужнього воїна нам розказали ті, хто з ним служив і був у донецькому аеропорту, люди, якими пишається країна і народ, — безпосередні свідки його честі й доблесті, наші всенародні герої — «кіборги».
Усі наші співрозмовники і досі служать у 81-й окремій аеромобільній бригаді. Їхні терміни служби добігають до кінця і вони вже будують плани на майбутнє. Варто додати, що аби піти на «дембель» зі своїми товаришами молодший сержант Роман Калинюк, після поранення не погодився на «списання» зі служби, а повернувся до підрозділу. Правознавець за фахом лейтенант Андрій Ліснічук, розповів, що у майбутньому змінить професію. «Бо у нас, на жаль, чесний юрист — бідний юрист!» — говорить він. А жити не по честі й не по совісті після Донецького термінала він не зможе. Молодший сержант Віталій Пясецький дуже чекає зустрічі з дружиною та двома дітками і хоче приділити час сім’ї. Але, коли знову прийде повістка, то піде служити Батьківщині…
http://na.mil.gov.ua/wp-content/uploads/2015/07/5404_p_07_img_0002.jpg
Командир взводу окремого аеромобільного батальйону лейтенант Андрій Ліснічук:

— Наш дорогий товариш Ігор Зінич недарма отримав свій позивний «Псих». В надскладних ситуаціях, коли було дуже моторошно, під час запеклих боїв та обстрілів він завжди був веселим та жартував. Це інколи навіть дивувало, але підбадьорювало всіх захисників аеропорту. А щодо професійних навичок «Психа» — важко повірити, що фельдшер за спеціальністю в таких умовах міг робити навіть складні, в плані лікарської майстерності, операції. А все ж таки на тому, якщо можна так сказати, операційному столі, де зазвичай ми їли, — він справді творив дива. В нього був талант від Бога.
9 січня під час однієї з атак бойовиків було важко поранено десантника Ігоря Римара. Від вибуху РПГ йому розтрощило щелепу й гортань, відірвало ліву руку… В багатьох із нас був шок від побаченого. А Ігор Зінич не розгубився, почав надавати йому першу медичну допомогу й робити все для нормалізації його стану. Саме завдяки «Психу» його тезка Ігор Римар ще зміг трохи протриматися на білому світі.
Ігор Зінич не втрачав свого настрою та позитиву до останніх днів. Навіть незважаючи на поранення, він все одно надавав медичну допомогу й водночас всіляко підбадьорював хлопців. Також пригадую момент, коли він фактично взяв на себе командування обороною аеропорту, адже знаходився там найдовше за інших і добре знав обстановку. Безумовно, він гідний звання Героя України!

http://na.mil.gov.ua/wp-content/uploads/2015/07/5404_p_07_img_0003.jpg
Командир відділення молодший сержант Роман Калинюк:

— Я був одним із тих, кого під час оборони аеропорту врятував Ігор! Я отримав поранення 15 січня. На той момент я тримав оборону на першому посту, з кулемета прикривав основний прохід до термінала, куди власне під’їжджали наші «коробочки» з десантом, боєкомплектом, продовольством, і звідки проходила ротація й вивозили поранених. Кумулятивний снаряд з РПГ-7 пробив колону, за якою я знаходився. Мене вмить привалило осколками, а потім ще й детонував сам постріл. Як зараз пам’ятаю, що хлопці, які були поруч, вигукнули: «Ще один 200-й!» А я кричу: «Я живий, я не «двохсотий!» Хлопці, витягуйте мене звідси!» Прибігли товариші з моєї 9-ї роти та відволокли вглиб термінала. Одразу підбіг Ігор, на ходу розрізав увесь мій одяг та оглянув рани. На лівій нозі було найскладніше поранення: м’які тканини були розірвані майже до кістки. Він швидко надав мені необхідну медичну допомогу й пізніше доглядав мене, наче малу дитину. За день підходив щонайменше разів із десять, оглядав рани.
Евакуювати поранених при постійних атаках ворога не було змоги. Ігор Зінич, хвилюючись за нас, не знаходив собі місця, постійно сварився й вимагав нашої евакуації. На четвертий день, коли я починав втрачати свідомість і готувався «на небо», Ігор злісно наказав покласти мене у проході до термінала. Зрештою, з 19 на 20 січня мене та багатьох інших поранених евакуювали. Це був крайній борт. Якби не його наполегливість, я б, напевне, там і залишився. Він врятував мені життя, як і багатьом іншим хлопцям…
Одного дня в нас було 18 поранених. Але він кожному приділяв час. Ніхто з них тоді не став «двохсотим». Я вважаю, що він — герой, саме тому я й розповідаю про нього. До цього я ніяких інтерв’ю нікому не давав! Це людина з великої літери, яка заслуговує на найвищу нагороду.

http://na.mil.gov.ua/wp-content/uploads/2015/07/5404_p_07_img_0004.jpg

Командир відділення молодший сержант Віталій Пясецький:

— Перед заїздом в аеропорт нас вишикував командир батальйону і сказав: «Хлопці, вам дуже пощастило, принаймні в тому, що в терміналі є Ігор Зінич. Ті, кому він надає першу медичну допомогу, як правило, залишаються живими. Лікарі, які приймають евакуйованих з аеропорту, захоплюються його роботою».
Під постійними обстрілами у суцільній темряві, хаосі Ігор героїчно виконував свою роботу — рятував людей. 17 січня його й самого поранило під час обстрілу. Та він себе «трьохсотим» не вважав, сам перебинтував собі голову й надалі допомагав хлопцям.
Ігор Зінич врятував життя моєму другові Феді Мецюрі. Товаришу згодом вирізали частину печінки й легень. Але та перша медична допомога, яку надав Ігор, була найголовнішим етапом спасіння побратима.
19 січня мене евакуювали з легкими осколковими пораненнями обличчя й ноги. Того дня мав виїхати й Ігор Зінич та він залишився в терміналі й виконав свій обов’язок до кінця.
Як розповідали згодом товариші, після другого підриву термінала Ігор отримав серйозні травми хребта. З-під завалу його витягнули, та йому було страшенно боляче навіть сидіти. Так загинула людина, якою захоплювалися всі мої товариші.

Віталій СТЕЧИШИН, Валентин ШЕВЧЕНКО
із зони АТО.
Фото Віталія СТЕЧИШИНА та з архіву «кіборгів»

http://na.mil.gov.ua/19053-kiborgi-nazi … xa-geroyem

84

Світла тобі пам'ять, янголе війни!
Наталия Кудрявцева

http://idbc.com.ua/image/news/image/8111?width=300

17 червня в Білій Церкві відбулося відкриття меморіальної дошки військовому медику, молодшому сержанту 80-ї окремої аеромобільної ЗСУ,  25-річному Ігорю Зіничу, який загинув 20 січня в зоні АТО, під завалами донецького аеропорту, виконуючи свій професійний обов’язок та рятуючи життя пораненим. Меморіальну дошку встановили на фасаді Білоцерківського медичного коледжу, випускником якого був загиблий медик.
Вшанувати пам’ять Ігоря Зінича прийшли його рідні – мати Віра Іванівна, менший брат Петро та побратими, які були разом з ним у зоні АТО. Крім того, на пам’ятному заході була присутня відома волонтерка Ольга Башей (Кроха), радник заступника міністра оборони України, яка займається питаннями евакуації, заступник міського голови Микола Антонюк, начальник управління охорони здоров’я Анатолій Рогов, головний лікар міської лікарні №2, де Ігор розпочинав практичну діяльність, Ніна Головенко, колектив, студенти медичного коледжу та ін.

Виступаючи на мітингу,Микола Антонюк відзначив, що Ігор Зінич є гідним прикладом мужності та патріотизму для всіх інших чоловіків: «У бою зазвичай проявляються людські якості, які були сформовані у родині, під час навчання та спілкування з друзями. Такою надійністю та відповідальністю, які проявив Ігор Зінич у зоні АТО, має володіти кожен чоловік. Те, що робив в аеропорту Ігор, багато медиків у лікарняних умовах не роблять. От з кого треба брати приклад! Шкода лише, що посмертно».
Ігор Зінич з дитинства мріяв стати медиком, адже розумів, що немає професії більш шанованої та гуманної. У 2006 році він вступив до медичного коледжу і зарекомендував себе здібним студентом. Також хлопець брав активну участь у громадському житті закладу – з нього вийшов гарний ведучий свят та КВН-ник. Пізніше, відслуживши в ЗСУ, Ігор повернувся до рідного Рокитного та пішов працювати до районної лікарні, а коли виникла потреба їхати на схід України, добровольцем вирушив на війну, адже розумів, наскільки там необхідна кваліфікована медична допомога. «Коли Ігор прийшов до нас на практику, то був «ершистым» хлопцем, - розповідає головний лікар Білоцерківської лікарні №2 Ніна Головенко. - Не хотів вдягатися, як йому казали, і т.ін. Але, разом з тим, швидко виконував все, що від нього вимагали по роботі. Хто міг подумати, що ті практичні навички, які він здобув у нас, йому знадобляться не в мирному житті, а на війні?! Медик кожен день стикається зі смертю. Але смерть буває різною. Найстрашніше, коли вмирають молоді хлопці, які могли б народити красивих дітей і багато чого зробити в житті».
17 грудня 2014 року у складі 80-ої бригади Ігор Зінич зайшов на територію донецького аеропорту як військовий фельдшер, де пробув 34 дні, надаючи допомогу пораненим бійцям. Вони кликали його «Психом», але він навідріз відмовлявся одягати на себе бронежилет і каску. У крихітній кімнаті Ігор у прямому сенсі повертав воїнів з того світу. За різними свідченнями, таких було близько сотні. Він міг вийти з аеропорту, адже на той час сам був поранений, але своїх не залишив. Ігор Зінич загинув під завалами терміналу в останній день оборони – від осколкового поранення та переломів.
Волонтер Ольга Башей або «Кроха» - так її кличуть солдати, майже до останнього не втрачала зв'язок зі своїм товаришем, а тому ця звістка стала для неї сильним ударом: «С Игорьком я познакомилась 16 декабря. Я сразу отметила его чувство юмора и патриотизм. Кстати, я такая же «обезбашенная», как и он, поскольку тоже работала без «бронника». Потом Игорь сказал: «Кроха, завтра в 7 утра еду на терминал». Я не знала о его специализации, знала, что он медик и все. Где-то в конце декабря, вечером, Игорь позвонил мне и сказал, что у него тяжелый больной с миноразрывной травмой - отрывом челюсти, и он не знает, додержит ли его до выдачи. Раненого выдавали очень тяжело, «сепары» то соглашались, то нет. Только через сутки договорились о выдаче. Игорь его додержал, до сих пор удивляюсь, как. С такой травмой не выживают. Парня тоже зовут Игорь. Мы его привезли в Артемовскую больницу. Анестезиолог, сделав глаза по пять копеек, спросил о том, кто интубировал. Тогда я не поняла, в чем дело, сказала только, что помощь оказывал медик на терминале. Позже, когда я решила проведать Игоря, в больнице оказались медики с Великобритании. Они задали мне тот же вопрос, а потом пояснили, что работа была сделана настолько профессионально, как не сделает профессор. Тогда я решила помочь Игорьку поступить в мединститут, ибо была уверена, что у него есть большое будущее в медицине. На следующий день я выехала к нему. Был подрыв терминала, ребят травили, воды не было. Игорь смог выдать остуда более 70 человек. 20 декабря сообщили о ротации, но Игорек сказал, что не бросит ребят. В этот же день мы узнали об обвале. Игоря можно было спасти, но его оставил там медик… Медики, клятва Гиппократа должна быть не на бумажке, а в сердце. Именно так было у Игорька!»
Наразі у Президента України знаходиться на розгляді подання Ольги Башей про присвоєння Ігорю Зіничу звання «Герой України» посмертно. Право відкрити меморіальну дошку було надано брату Петру Зіничу та директору коледжу Володимиру Фуголю, після чого присутні поклали квіти на честь янгола війни Ігоря Зінича.
Наталія Кудрявцева
http://idbc.com.ua/news/8111

85

http://s3.uploads.ru/7nJR1.jpg

86

http://antikor.com.ua/articles/64786-pu … ma_husejna

«Передайте командуванню, щоб забрали нас. Хлопці вмирають на руках»

Це була стратегічна оборона стратегічного об’єкта для того, щоб з мінімальними втратами витягнути на себе максимальну кількість живої сили супротивника і знищити її. Ми цього досягли

– Донецький аеропорт відіграв свою роль. Це була стратегічна оборона стратегічного об’єкта для того, щоб з мінімальними втратами витягнути на себе максимальну кількість живої сили супротивника і знищити її. Ми цього досягли.
Але наше командування не відчуло того моменту, коли треба було відвести людей. Це треба було зробити ще після першого підриву терміналу

Але наше командування не відчуло того моменту, коли треба було відвести залишки людей. Це треба було зробити ще після першого підриву терміналу.

Я тоді тримав зв’язок з хлопцями по мобільному телефону.

Розмовляв з Ігорем Зіничем (медик, позивний «Псих») за дві години до його поранення. Він уже тоді криком кричав: «Передайте командуванню, щоб забрали нас звідси. В мене хлопці вмирають на руках – нічим перев’язувати їх».

Наші двічі намагалися туди заїхати, але обидва наши БТРи сепаратисти розстріляли. Поранених евакуювати не змогли, підмогу і боєкомплекти завезти не змогли, а хлопці там вже трималися з останніх сил. На додаток до цього, почали підривати перекриття над їхніми головами, пустили сльозогінний газ. Хлопці не спали, не їли, були поранені, вмирали...
Я телефонував Полтораку, виходив на Порошенка через депутатів, говорив, що потрібно відводити хлопців. Скрізь була одна відповідь: у нас є класний герой Муженко

Скільки потрібно було триматися?! Я телефонував Полтораку, виходив на Порошенка через депутатів, говорив, що потрібно відводити хлопців. Скрізь була одна відповідь: у нас є класний герой Муженко, він вже організував контрнаступ північніше, все буде нормально, аеропорт буде наш.

Я кажу: на Спартаку закріпитися немає де! Люди, ви що? Сказали б, вибачте, ми вичерпали тактичні можливості по обороні аеропорту і з метою збереження життів наших військових відводимо особовий склад. Це була б золота фраза!

Завдання по аеропорту полягало в чому? Не допустити їх на злітну смугу. По суті, термінали – це просто будівлі. А злітна смуга – це можливість приземляти транспортну авіацію сепаратистів. Вона розташовувалась у межах нашого вогневого ураження. У нас є «точка У», якою можна відразу всю злітну смугу накрити, є «Урагани», є «Гради», є ствольна артилерія... Ми з дистанції 20 км можемо повністю накрити цю площу. Людей можна було відвести, а територію аеропорту залишити під вогневим контролем. От і все.

http://www.radiosvoboda.org/

87

http://speckomentar.net/Foto/image_9/132_09_2015.jpeg

Ціна життя
дорівнює нулю?

!

Не хотілося, починати статтю із такою сумною фразою, але це життя!
Наш позаштатний кореспондент Олексій Дмитрашківський мав можливість виконати доручення редакції інформаційно-правового журналу «СПЕЦІАЛЬНИЙ КОМЕНТАР». Він виїхав до одного із кіборгів, який пройшов випробовування в Донецькому аеропорту, звідки і потрапив до полону та взяв у нього інтерв’ю. Коли він з ним зустрівся (його розповідь – ред.), він побачив юного хлопця, але очі його показували і біль, і силу незламного кіборга.
Чому біль? – запитаєте Ви. Тому що держава і досі не пам’ятає всіх героїв, вона їх згадує мабуть тільки тоді, коли їм потрібні солдати. Не зрозумілим залишається безвідповідальне відношення військового керівництва. Які як завжди приймають позицію «Моя хата з краю, нічого не знаю!».
Дякуючи Володимиру (ім’я змінено – ред. за проханням), ми задали йому питання і отримали відповіді на них, з якими із Вами ділимося.
Цей матеріал публікується не для того щоб звинуватити когось з керівництва. А для того щоб люди мали можливість знати гірку правду. А рішення що до звинувачень? То це справа часу! І суто справа органів, які вповноваженні висувати такі звинувачення. А наш матеріал написаний зі слів очевидця, може лише стати черговим доказом в кримінальній справі.

Автор: Доброго дня пане Володимир!

Володимир: Доброго дня!

Автор: Я дуже радий Вас вітати з поверненням, хотілося б поговорити про ті події, які Вам довелося пережити і задати запитання. Хто займався вашим пошуком і вашим звільненням з полону?

Володимир: Наскільки мені відомо займалися лише рідні, близькі мені люди і як правильно сказати, люди яких вони підключали, і, котрим я дуже вдячний. На превеликий жаль, мені не відомо прізвищ людей, які займались моїм звільненням. Відомо лише декілька імен, які назвали мої рідні. Але я безмежно вдячний за мій порятунок, за можливість бачити мою родину, спілкуватись з друзями.

Автор: Це не були представники військової частини?

Володимир:  Ні! Цим представники військової частини та й держави не займались. Про більшість полонених в частині напевне й не знали. Так як заступник командира втік з позицій за два дні до штурму. Особисто я й на сьогоднішній день числюсь, як людина яка перебуває в зоні АТО. Я думаю, про долю тих хто потрапив в полон в частині навіть не цікавляться.

Автор: Скажіть, а коли Ви потрапили в полон, представники вашої військової частини зв’язувались з вашою родиною, повідомляли про те що з Вами сталось, ваше місце перебування?

Володимир:  Ні, наскільки мені відомо ніхто з них не зв’язувався

Автор: А як же родина?

Володимир:  Родина дізналася все фактично з Інтернету, про те, що я в полоні. Родина зверталася в частину, але чіткої відповіді про те де я знаходжусь і які заходи будуть проводитись по звільненню тих, хто потрапив в полон не отримали. Їм відповіли, що процедурою повернення з полону займаються інші спеціально навчені люди. Навіть банального: - Тримайтесь, все буде добре! Не пролунало. Жодного слова на підтримку моєї родини не було!

Автор: Повертаючись до тих подій, що відбулися в Донецькому аеропорту, я хотів би у Вас запитати, наскільки Ви були забезпечені усім необхідним? І що Ви можете розказати про останні дні перебування в Донецькому аеропорту?

Володимир: В ДАР нас було майже рота – це приблизно 60 чоловік. Серед яких отримали поранення в перші дні протистояння напевно чоловік 20. Якщо брати по забезпеченню, боєприпасів в нас було достатньо, щоб тримати оборону. Боєприпаси залишились нам в спадок від наших попередників, які тримали оборону аеропорту.
На рахунок того, чи були якісь укриття? В останні дні, укриття в нас були мішки з сміттям, які збирали і свої речові мішки, із чого будували свої барикади так щоб зробити хоч якийсь бар’єр, за яким можна було сховатися. Від постійних обстрілів з танків та артилерії всі приміщення були майже зруйновані.

Автор: Тобто, мова про якісь фортифікаційні споруди взагалі не йдеться.

Володимир:  Не було там ніяких споруд і нічого такого не підвозили. Жодного бетонного блоку за час оборони аеропорту не було завезено. Хоча необхідність в тому була дуже велика. З протилежного боку робота по укріпленню позицій велась постійно. Підвозились бетонні блоки, працювали крани, грейдери, екскаватори. А наше керівники напевне думали, що ми і справді стали «кіборгами», які можуть триматись без відповідної підтримки. Навіть після того як нас травили газом протягом чотирьох діб. Нам не змогли доставити протигази. Хоча нам повідомили, що протигази до нас виїхали. А там чи не привезли, чи забули вивантажити… не знаю. Але навіть таких дрібниць ми не мали.

Автор: А як же ви без протигазів виживали?

Володимир: В самому терміналі ми знайшли три протигази, які видали хлопцям на основних об’єктах, а самі по троху задихалися. Користувались вологими серветками рятувалися, ну хто як міг. В більшості з нас були опіки легенів від газу. Починаючи з 15 січня (я можу помилятись на день) нас газом загнали в одне приміщення. Вірніше ми вимушені були переміститись в це приміщення. Так як там було вентиляційне вікно. І ми мали можливість хоч трохи дихати. І систематично закидали нас шашками з газом. І так всі чотири дні.

Автор: А який з днів Вам запам’ятався найбільше?

Володимир: Кожен день був особливий. Як правило вночі стрільби не було, а зранку… починалось. І якщо вдалось дожити до вечора, то звісно цей день особливий.

Автор: А чи оголошувалось перемир’я  для того щоб зібрати вбитих та поранених?

Володимир: Так оголошувались. Але це було не перемир’я, а просте припинення вогню. Як правило «сєпари» своїх збирали, а наші МТЛБ вони розстрілювали на під’їзді. І не давали нашим зібрати тіла загиблих.

Автор: Скажіть будь-ласка,  основною проблемою, наскільки мені відомо, був план будівлі аеропорту. Що Ваше керівництво неодноразово зверталось до штабу АТО з проханням надати план будівлі. Чи був наданий Вам план будівлі?

Володимир:  Так, зверталися, але, як нам сказали, що такого плану в них і не має. Це призвело до основної помилки. Ми думали що знаходимось на першому поверсі, а фактично на другому. Хоча з боку злітки ми дійсно були на першому поверсі. Саме тому і були впевнені в своїй неприступності. Жоден з нас не знав, що під нами знаходиться ще один поверх і підвал. Нам розповідали що під нами знаходиться парковка, що вона замінована. Всі входи там заблоковані і так далі. Це й стало фатальною помилкою. Кадирівці та російські найманці постійно вели вимотуючий вогонь. Щодня доводилось бачити кров та смерть своїх бойових товаришів. Відпочити та зігрітись можливості зовсім не було. Всі були просто виснажені Місце відпочинку, де доводилось відпочивати облаштовували наступним чином: в голові ставили бронежилет під стіною, так як стіна була схожа на решето. Я навіть пам’ятаю, як одного разу після бою, коли була моя черга відпочивати, я ліг відпочивати у визначеному місці, але обстріл був такий потужний, що кулі наді мною так і не дали можливості мені відпочити. А про зігрітись взагалі…сказати не можу нічого. Постійне відчуття холоду. Було або холодно, або дуже холодно. Пічку яку ми мали розтоплювати не можна було. Це відразу викрило би нашу позицію. І я думаю відразу би прилетів би подарунок.   

Автор: І до чого це призвело?

Володимир: Це призвело до того, що ворог скористався нашою не обізнаністю. Під нами заклали заряд, та ми не змогли контролювати нижній поверх аеропорту. Одного разу,  ми затиснули кадирівців. Які, як я тепер розумію, під прикриттям вогню зносили вибухівку під наш поверх. І тут почалась психічна атака. Їм все ж таки вдалось вийти. Але втрати їх були великі.

Автор: І це стало причиною чого?

Володимир: 19 січня ми запросили евакуацію. Керівництво відповіло нам, що допомога вийшла. Що нам потрібно протриматись до ранку. А в 14.00 пролунав потужний вибух, який зруйнував половину приміщення. Було дуже багато 200 решта були 300. Всі хто вижив отримали контузію. Особисто я провалився аж до підвалу. І опинився заблокований. (закурив).

Автор: Можемо продовжити?

Володимир:  Так. Я також просив про допомогу (дивується), ніхто мене не витягував, сказали, що добратися до мене не реально. Всі чекали на підмогу…20  січня пролунав другий вибух. Зверху стало майже тихо. Допомога так і не прийшла…   

Автор: Скажіть, а в Вашому складі були медики? Як надавалась допомога?
Володимир: так серед нас був медик «ПСИХ». Унікальна людина. Жодного разу за час перебування в терміналі, він жодного разу не одяг на себе ні бронежилет, а ні шолом.
Автор: Мова йде за Зінич Ігоря?
Володимир: А Ви його знаєте?
Автор: Так. Це мій земляк. І я би просив Вас розповісти про нього більш детально. Мені дуже би хотілось знати правду про мого героїчного земляка з перших вуст.
Володимир: Ми з Ігорем познайомились з першого дня, ще з полігону. Він був людиною віруючою. Саме тому не одягав засобів захисту. В терміналі він був душею колективу. Окрім його професіоналізму, він ще й підтримував хлопців як міг. Він намагався приділити увагу всім. А за пораненими ходив як рідна мати. Після першого вибуху, саме він зміг підняти всіх на захист терміналу. Так як всі мали різного ступеню поранення та контузії. А як відомо після отримання контузії, в людини починається паніка. І він зміг стримати масову паніку. Це при тому, що він був сам поранення в голову. На його рахунку багато врятованих людських життів. Потрібно зауважити, що ті чудеса, це саме чудеса, які творив «ПСИХ» заслуговують на людську повагу. В тих умовах, в яких він надавав допомогу…ви навіть уявити собі не зможете! Не одноразово під шквалом вогню, він ризикуючи власним життям повз на лінію вогню та рятував поранених. Хорошою людиною був «ПСИХ».

Автор: Давайте повернемось до нашої бесіди. Чи  була у Вас рація? Телефон? Чи намагались ви зв’язатися з керівництвом?

Володимир: 21 січня мені вдалось  вибратись з під завалів, була десь перша година ночі, рації в нас були, але всі розряджені. Тобто після першого підриву електростанція вийшла з ладу і заряджати батареї не було чим (пауза, докурив).
Коли вилізли з під завалів, хлопці зв’язувалися з командуванням по мобільних телефонах,  давали запроси на евакуацію, що б нас вивезли. Нас оставалося дуже мало - всі «трьохсоті», можна так сказати. Були тяжкі та легші. Зброї майже не було. Вірніше вона була, але після вибуху зібрати все було просто не можливо.
Так як нам сказали, підмога виїхала, але до нас не доїхала. Їх розбили при під’їзді до нас. Після чого з нами знову зв’язалися, потім нам сказали, щоб протриматися до ранку. Це без зброї?! Протриматися до ранку?
Не дуже сильно так і получалося. Але протрималися до ранку, знову зв’язалися з командуванням, нащо нам сказали: «Якось там вибирайтеся.»

Автор: Що значить якось?

Володимир: Ну (посміхається), я не знаю якось, тепер як можете, так і вибирайтеся.   

Автор: Це була відповідь штабу АТО?

Володимир: Я не знаю до кого вони саме дзвонили, тому що я сам не дзвонив, хлопці дзвонили. Але це пролунало так… ніби нас кинули на призволяще. Виживите то й добре, а як ні то так і буде. Майже всі хлопці, хто міг зателефонували додому… попрощались з рідними та коханими. Всі розуміли, що порятунку не буде.

Автор: А як же спецоперація, про яку так багато говорилося, що проведена спецоперація, завдяки якій виведено решта кіборгів, які знаходилися в аеропорту? Чи була така операція взагалі?

Володимир: Наскільки мені відомо, за день до першого підриву була спроба наших військ йти на штурм аеропорту. Тобто, як я зрозумів, це до нас повинно було прийти підкріплення, чи повинні були штурмувати старий термінал. Сказати зараз не можу, але сталося так, що вони всі опинилися біля старого терміналу і були розбиті сепаратистами. Тобто до нас вже ніхто не доїхав. Тобто про сплановану тим більше про вдалу операцію – мова йти не може. 

Автор: А скільки чоловік залишилось з Вашого підрозділу на кінець оборони?

Володимир: На кінець оборони разом з 300 нас залишилось 14 чоловік. А з початку нас було 60 чоловік.

Автор: Ви хочете сказати, що 60 чоловік стримували навалу російських спецназівців?

Володимир: Саме так. Велику роль відігравала мінометна батарея.

Автор: Мова йде за підтримку 93 бригади?

Володимир: Спочатку це була підтримка нашої батареї, але там щось було не все гаразд. Так як починаючи від 8 січня нас кожного дня обстрілювали танки. Систематично руйнуючи приміщення терміналу та інші споруди.
Коли ми просили підтримку артилерії, нам відповідали наводимось. Хоч ми й давали координати. Артилерія не відкривала вогонь протягом пів години, а де коли й годину. Складалось враження, що наша артилерія чекала поки відстріляється танк, а вже потім коли танк відходив з вогневої позиції, починала працювати артилерія. А потім все мінялось. Замовкала артилерія, починали працювати танки.

Автор: Скажіть а затримка артилерії можливо пов’язана з отриманням дозволу від керівництва, чи може так багато часу потрібно для розгортання мінометної батареї?

Володимир: ні наведення багато часу не займає. Так як всі координати були давно відомі. Я би сказав, що кожен метр був пристріляний на 100%. Артилерія мала би влучати просто з зав’язаними очима. Тим паче, що мінометний розрахунок (черговий підрозділ) знаходиться в постійній бойовій готовності. Який в разі запиту має відразу відкривати вогонь.

Автор: Чи не складалось у Вас враження, що таким відношенням до захисників аеропорту по простому кажучи просто ПІДСТАВА?

Володимир: Вражень було багато. І таке враження було присутнім. І те що аеропорт може бути зданим найближчими днями. Нас просто кинули як гарматне м'ясо. 

Автор: А скажіть, Володимире, на Вашу думку, чи можна було би уникнути таких втрат?

Володимир: Думаю, можна. Але повторюсь, що ми всі відчували, що нас просто кинули на знищення. Але нас це не лякало. В першу чергу ми погано орієнтувались, не мали мапи мінних полів. Підтримка здійснювалась з запізненням. А основне була погана взаємодія підрозділів.   

Автор: Коли Ви вийшли з під завалів, як все відбувалося? Ви потрапили в полон? Як До Вас відносилися у полоні?

Володимир: Коли ми вийшли (з під завалів аеропорту – ред.), намагались домовитись про «зелений коридор» для виводу 300. Від нас пішов боєць. Але нам стало зрозуміло, що він не зміг домовитись. Так як на ранок довкола нас вже стояли близько п’ятнадцяти сепаратистів, вони спочатку постріляли в наш бік, але прицільно не стріляли, хоча могли. А потім націлили на нас зброю, наказали нам виходити з піднятими руками. Хто цього не зробить будуть розстрілювати на місці. Відразу обшукали нас і повели до старого терміналу, де стояли наші підбиті МТЛБ повсюди валялись тіла полеглих наших солдат. Стало зрозуміло чому не дійшла підмога. Як керівництво могло відправити МТЛБ проти танків? Нащо розраховували? Людей шкода… потім нас відвели до терміналу де загрузили в УРАЛи, повезли до Гіві (командир сепаратистів – ред.) на дев’ятий поверх, туди привезли і важких «трьохсотих». До ранку дожило лише троє з восьми. Тобто допомога надана була поверхнева. У Гіві нас також построїли, знову обшукали, Гіві побігав і помахав перед нами пістолетом, пару раз кожного стукнув пістолетом, запитав в нас, чи є офіцери (пауза). Серед нас був один офіцер. Гіві почав бити одного серед нас, після чого  нас загрузили в УРАЛ разом із «трьохсотими» і повезли до Захарченко (Голова самопроголошеної ДНР – ред.).особисто сам Захарченко провів з нами бесіду на тему: Завойовники. Та розповів нам як ми хотіли його вбити. Там нам знов погрожували, заставили стати на коліна, після чого «трьохсотих» завантажили у швидку допомогу, яка приїхала (пауза), більше ми їх не бачили.
Нас помістили в підвал до «Мотороли». Там три дні поспіль просто били. Били з використанням всіх підручних засобів. На допити нас не водили. Мені здалось, що нас били просто для того щоб зломити нашу волю. Так би мовити надломити психічно. Скажу чесно, деколи я заздрив тим хлопцям, які загинули. Допомогу тим хто потребував (пораненим) надавали. Але ця допомога була лише для того щоб люди не померли. Потім бити перестали. Дали можливість загоїться ранам та побоям. Почали використовувати для зйомок відео, для каналів «Лайф ньюс» та «Звезда». Я приймав участь в таких зйомках в тому ж ДАР. Задумом режисера було показати суспільству Росії, що зломлені «КІБОРГИ» приймають участь в відновлені інфраструктури аеропорту. Використовували на роботах по укріпленню позицій. Під час виконання таких робіт я отримав травму ока. І мене більше не брали на роботу. Так як їм потрібні були чисті обличчя. Без пошкоджень.   

Автор: Володимир, а як закінчився для Вас полон і кого, окрім близьких, Ви хочете згадати, завдяки кому Ви були звільнені?

Володимир: Наскільки я знаю, від рідних, в моєму визволенні я більш за всього повинний бути вдячний Всеукраїнський громадський організації учасників бойових дій та учасників АТО, а якими зусиллями їм це вдалося, відповісти можуть лише вони.

Автор: Скажіть а після повернення Вас з полону як Вас зустріли в частині?

Володимир: Тут взагалі дуже цікаво. В частині почали від мене вимагати довідку про те що я був в полоні! Я лише не зрозумів від кого я маю привести цю довідку? Від Захарченко, Гіві чи від Мотороли? Бо я побував, як уже казав, в усіх цих осіб в «гостях».
Я й досі не можу знайти документів по яким би визначили до якої частини я відношусь. Так як керівництво всіляко намагається від мене відхреститись. Мови про УБД (учасника бойових дій) поки взагалі не йде. Мені особисто дуже прикро, що до мене так ставляться. Звинувачень мені не висувають, і за це дякую! Але хотілось, щоб це було якось по ЛЮДСЬКІ!

Автор: Володимир, які в Вас плани на майбутнє?

Володимир: Планую, добитися того, щоб мене визнали учасником бойових дій, тому що рахую, що особи які там перебували мають на це право.
…Подальші плани (пауза), сказати важко. Напевно потрібно звільнитись.

Автор: В сімейному плані як?

Володимир: Поки все добре.
Автор: Дякуємо Вам за надане інтерв’ю і бажаємо всього найкращого. Хочемо запевнити Вас, якщо будуть виникати проблеми, Ви можете звертатися до нас, ми з радістю допоможемо і зробимо все можливе для того, щоб покращити ваше життя.

Володимир: Я Вам також дуже дякую.

Закінчуючи цю статтю, на такій ноті, ми не робимо завчасні висновки, кожен має зробити його сам. Але доля Володимира не поодинока, багато з бійців пройшло полон, ми віримо що, держава, мабуть перегляне своє вже досі незрозуміле відношення до наших військових. Вище військове керівництво не повинно чекати «тичків» від народу, щоб вирішити долю тих, хто захищає суверенітет і єдність нашої держави на сході, і, це не тільки стосується військових полонених, це стосується і волонтерів, журналістів… Як ще не може зрозуміти керівництво держави, що всі ми є громадянами України і доля кожного громадянина – це доля України. Якщо згадати прийняті рішення керівництвом розвинутих держав, вони у разі заручення, полону, надзвичайної ситуації свого громадянина, не зволікаючи вкладають максимум зусиль, заради порятунку одного споряджаються експедиції, кораблі, літаки... Або варто сьогодні розписуватись у неспроможності і кричати: SOS?!
Хто прочитав, приєднуйтеся і висловлюйте суспільну думку!
Найкращих змін!
Змінюйтеся самі і не будьте байдужими!
(Автор: О. Дмитрашківський)
http://speckomentar.net/

88

http://cs624326.vk.me/v624326891/45a86/ey_ZeG8DGPg.jpg

Президент присвоїв звання Герой України медику ДАПу Ігорю Зіничу (посмертно)

Президент Петро Порошенко присвоїв звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» трьом героям антитерористичної операції – молодшому сержанту Ігорю Зіничу (посмертно), старшому лейтенанту Василю Божку та майору Євгену Межевікіну.
В Указі Глави держави відзначається, що Ігор Зінич нагороджений «за виняткову мужність, героїзм і незламність духу, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, жертовне служіння Українському народові».
Герой-медик Донецького аеропорту, 26-ти річний фельдшер швидкої допомоги Ігор Зінич загинув 20 січня 2015 року внаслідок підриву нового терміналу ДАПу. Він заїхав на територію Донецького аеропорту 17 грудня 2014 року у складі 3-го батальйону 80-ї окремої аеромобільної десантної бригада і до останнього залишався поряд з бійцями, рятуючи поранених під шквальним вогнем. За свідченням «кіборгів», лише за період з 16 по 19 січня Ігор зміг врятувати від 50 до 70 бійців. В польових умовах проводив навіть реанімаційні дії, сам був вже поранений, але поле бою не залишив, продовжував працювати. Внаслідок другого підриву терміналу ДАП Ігор одержав смертельні травми. Лише 17 лютого, після тривалих перемовин тіло Ігоря Зінича передали батькам для поховання, а потім з’явилося дуже багато свідчень побратимів героя про його мужність та героїзм. Нагороджений народною відзнакою – орденом «Народний Герой України».
http://www.president.gov.ua/news/prezid … gory-36154

89

http://cs623219.vk.me/v623219743/42ad2/BybILrDXI_k.jpg
http://cs622020.vk.me/v622020557/4882e/iMKq38_I0AM.jpg

90

У Володимирі-Волинському нагородили кіборгів

http://www.volynpost.com/img/modules/news/d/ca/62123618519616ef3128b2b8599e3cad/top-photo.jpg

У Володимирі-Волинському відбулось урочисте нагородження "кіборгів" та волонтерів.
Повідомляє БУГ
18-го жовтня у Володимирі-Волинському відбулось урочисте нагородження кіборгів та волонтерів.
Дійство почали з виконання гімну України гарнізонним військовим оркестром 14 ОМБР та вшанування пам’яті Героїв, які не повернулись, хвилиною мовчання.

До слова запросили Юрія Степанюка, голову громадської організації учасників, ветеранів та інвалідів АТО.

“Хочеться згадати Ігоря Зінича, який врятував 130 життів в червоній зоні, де практично неможливо було зробити такі складні операції, сам був поранений та загинув під завалами нового терміналу Донецького аеропорту. Указом Президента України присвоєно звання “Герой України” (посмертно).” –

сказав Юрій Степанюк.
Після цього зі словами подяки виступив міський голова Петро Саганюк. Також до привітань приєдналися отець Ігор Бігун, військовий капелан та Андрій Оніщук, голова районної ради.
За проявлену особисту мужність, стійкість та рішучість виявлені при виконанні військового обов’язку, в умовах, пов’язаних з ризиком для життя, під час захисту незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України у ході проведення антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей нагородили нагрудним знаком “За оборону Донецького аеропорту” бійців 14 ОМБР.
Медалі вручав Олег Кузьміних, полковник, український військовик Збройних Сил України.
Після завершенння урочистостей з привітальними словами виступив Іван Омельчук, голова спілки ветеранів Афганістану.
http://www.volynpost.com/news/59053-u-v … y-kiborgiv

Вы здесь » ОФІЦІЙНИЙ ФОРУМ БІЛОЦЕРКІВСЬКОГО МЕДИЧНОГО КОЛЕДЖУ » Книга пам'яті » ЗіНИЧ ІГОР- КІБОРГ, ЗАГИНУВ 20 СІЧНЯ 2015 РОКУ В ДАПу